sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Mikko Kamula: Iso härkä (Metsän kansa #2)

Rautaparran sukuun ja sen vaiheisiin päästiin tutustumaan ensimmäisen kerran kirjassa Ikimetsien sydänmailla. Nyt tarina jatkuu Metsän kansa -sarjan toisessa osassa Iso härkä (Gummerus 2018).


Juko Rautaparran nuorempi poika Tenho näkee toistuvia painajaisia, joissa iso härkä kylvää tuhoa ja pelkoa ympärilleen. Uni unelta härkä kasvaa ollen lopulta niin suuri, että se voi tallata kokonaisen talon sorkkansa alle. Tenho on varma, että unet ovat enemmän kuin tavallisia painajaisia, ja on siinä oikeassa. Iso härkä nähdään toistuvasti lähistöllä, ja sen aiheuttamat vahingot ovat suuria.

Tenhon edellisessä osassa alkaneet tietäjänopinnot jatkuvat, ja nuori poika oppii melkoisia taitoja. Tenholle selviää, että hänellä ja härällä on jonkinlainen yhteys, ja hänen täytyy auttaa härän kaatamisessa ennen kuin lähiympäristö kärsii enemmän. Muutenkin Rautaparran perhekuntaa koetellaan. Nyt kun tilan sijainti on voudin tiedossa, verot on maksettava. Ja melkoiset verot ne ovatkin, suuremmat kuin monella muulla samankokoisen mökin asuttajalla. Erityisen hankalaksi perheen elämän tekee neljännesmies Ikäheimonen. Hänen käyntinsä Rautaparran taloudessa pistää liikkeelle tapahtumien ketjun, jonka seurauksena perheen koko pienenee jälleen kerran.

Väkivaltaisen lopun kohdannut Mallu-mummo muuttuu levottomaksi kalmoksi, ja Heiska joutuu käräjille teosta jota ei tehnyt. Suuri osa talon töistä jää Matelin ja Varpun harteille, ja Mateli päättää tehdä heille avuksi paran. Varpua tämä ei miellytä, eikä myöskään miesväkeä.

Yörnin äijä, lähiseudun mahtava tietäjä, on jälleen perheelle korvaamaton apu. Ja apua totisesti tarvitaan, aina maahisista Viipurin linnanherraan, ennen kuin seutua riivaava härkä saadaan kuriin. Mutta millä hinnalla? Kirja loppuu taas mahdottoman tuntuiseen tilanteeseen - kunnon koukutus kirjailijalta!

Sarjan osana kirja saa paikkansa Jatkumo-haasteesta, ja sen lisäksi Helmet-haasteen kohdasta 36: runo on kirjassa tärkeässä roolissa. Kyseessä ovat tietysti kansanperinteestäkin tutut loitsut, joita kirjasta löytyy useampia.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 5 tähteä
Kirjan tietoja:
Mikko Kamula: Iso härkä
Gummerus, 2018
603 sivua

1 kommentti:

  1. Loppu on tosi hyvä koukutus seuraavaan kirjaan. Tykkäsin tosi paljon kirjasta.

    VastaaPoista