keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Sarah Lark: Valkoisen pilven maa

Joulunpyhiksi kaipasin jotakin mukavaa uutta lukemista, mielellään jotain joka ei heti lopu kesken. Siksipä sängyn vieressä odottavasta pinosta valikoitui luettavaksi 892-sivuinen järkäle, Sarah Larkin Valkoisen pilven maa (Bazar 2015). Kustantajan esittelyteksti:
Varaton kotiopettajatar Helen Davenport vastaa lehti-ilmoitukseen, jossa Uuden-Seelannin kunnialliset naimattomat miehet etsivät vaimoa. Kirjeen perusteella herrasmieheltä vaikuttava viljelijä lähettää vastauksen Helenin kirjeeseen, ja matka uuteen maahan alkaa näyttää hienolta mahdollisuudelta.
Samaan aikaan kaunis ja uskalias Gwyneira Silkham, rikkaan lampaankasvattajan tytär, on hävitty uhkapelissä vaimoksi uusseelantilaisen lammasparonin pojalle. Gwyn on innoissaan päästessään karkaamaan ennalta-arvatusta tulevaisuudesta tuntemattomaan maahan.
Helen ja Gwyn ystävystyvät pitkällä laivamatkalla kohti Uutta-Seelantia. Kun uudet aviomiehet osoittautuvat perillä täysin erilaisiksi kuin kirjeet tai Gwynin isän puheet antoivat ymmärtää, on ystävyys ainoa pysyvä asia uudessa kotimaassa.
Valkoisen pilven maa kuvaa upeasti ystävyyttä, rakkautta ja siirtomaa-ajan ihmisten unohtumattomia kohtaloita maorien maassa. 

Omat mietteet
Kirja tempaisi mukaansa heti alkusivuilta lähtien. Historia ja romantiikka ovat sydäntäni lähellä, varsinkin kun niitä löytyy samojen kansien välistä molempia sopivassa suhteessa - liikaa siirappia ei saa kuitenkaan olla. Tästä kirjasta siirappi ja muut imelyydet olivat mielestäni tarpeeksi kaukana, ja tarinan etenemisen myötä romanttinen seikkailu muuttuu pikemminkin vahvojen naisten ja heidän sukujensa tarinaksi. Kun vaikeudet yllättävät, naisten välinen ystävyys ja solidaarisuus on se, mikä kantaa. 
Erityisen kiehtovaksi kirjan teki minulle entuudestaan hyvinkin tuntematon Uuden-Seelannin historia - uudisasukkaiden ja maorien kiistat samoista maa-alueista olivat toki arvattavia, mutten niistä muista juurikaan kuulleeni aiemmin. Taisipa historianopetuksen pääpaino olla jossakin muualla kuin toisella puolella maapalloa... 
Kirja eteni mielestäni varsin pitkälle alkuasetelmastaan, ja etuliepeen maininta trilogian aloitusosasta antaakin viitteitä melkoisesta sukueepoksesta. Mahtaneeko sarja valottaa sukujen ja Uuden-Seelannin vaiheita aina nykypäivään saakka?

Osallistun kirjalla kahteen eri lukuhaasteeseen: Kansojen juurilla sekä Kaunokirjallinen maailmanvalloitus.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Sarah Lark: Im Land der weissen Wolke
Suomentanut Sanna van Leeuwen
Bazar, 2015
892 sivua

1 kommentti:

  1. Luin trilogian ensimmäisen osan, mutta hieman epäröin jatkoa. Onneksi aloitus ei ollut niin höttöinen kuin pelkäsin. Tapahtumien miljöö oli kiinnostava.

    VastaaPoista