keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Taavi Vartia: Varastettu vaimo

Yksi lempigenreni kirjoista puhuttaessa on historialliset romaanit. Niitä luen ihan omaksi ilokseni, ja Taavi Vartian Varastettu vaimo (Paasilinna 2015) oli ihan kelpo lajinsa edustaja. 

kuva kustantajan sivulta

Kustantajan esittely
Vauraan sardinialaisen villakauppiaan tytär, Cristina, ryöstetään kotitilaltaan. Ryöstäjäjoukkoa komentaa nuori viikinkisoturi Dors, jolle johtajansa Halvardin palveleminen on elämäntehtävä. Dors vie kauniin ryöstösaaliinsa Halvardille, jonka vaimo ja tytär ovat kuolleet ja joka yhä suree menetystään syvästi. 
Aluksi Cristina pystyy tuntemaan vain vihaa ja janoaa kostoa. Ajan myötä vihollisyhteisöstä kuitenkin tulee hänen uusi perheensä. Koti-ikävä väistyy vihaa hitaammin, mutta lopulta Cristina kokee tunteita, jotka ovat olleet kätkettynä vuosien ajan. Rakkaus ja himo asettuvat vastakkain kotiin liittyvien muistojen kanssa, ja Cristina, samoin kuin moni kyläläisistä, joutuu kauaskantoisten valintojen eteen.
Varastettu vaimo on viihdyttävä ja väkivahva keskiaikaan sijoittuva romaani viikinkiyhteisön elämästä, eroottisen latauksen voimasta ja tunteiden myrskystä.

Omat mietteet
Ei mikään elämää suurempi elämys, mutta mukavaa luettavaa kuitenkin. Alkuasetelmasta tulee jotenkin mieleen Jukka Parkkisen nuortenkirja Ali Mustan matka Miklagårdiin (WSOY 2008) - viikingit Välimerellä ja mukaan ryöstetty nainen. Näkökulma on kuitenkin ihan erilainen. 
Kotoaan siepattu, juuri avioliittoon astumassa ollut Cristina on (syystäkin) melko ärhäkkä ja temperamenttinen tapaus, ja siksipä ehkä hänestä pidinkin niin paljon. Muista henkilöistä mieleenpainuvimpia ovat lähinnä viikinkisoturi Dors ja hänen "vasen kätensä" Svejk, joka on kirjan vastenmielisin hahmo. Hänen edesottamuksistaan lukeminen tuntui lähinnä ahdistavalta. Tokihan jonkun täytyy olla se inhottava tyyppi, kaikista ei tarvitsekaan tykätä.
Jos tässä kirjassa jokin tökki niin dialogi. Tiedän kyllä että ennen muinoin ihmiset puhuivat ihan eri lailla kuin nykyään, mutta silti. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Taavi Vartia: Varastettu vaimo : keskiaikaan sijoittuva romaani
Paasilinna, 2015
382 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti