tiistai 3. toukokuuta 2016

Vappulukuhaasteen lyhyet erikoiset, osa 1

Suurin osa vappulukuhaasteen aikana lukemistani kirjoista oli suht paksuja järkäleitä. Mukaan mahtui kuitenkin muutama lyhyempi välipalakirja, joista nyt jotakin: 


Virolaisen Andrus Kivirähkin mainio kertomuskokoelma Koiranne alkaa kohta kukkia (Otava 2016) oli erinomaisen hykerryttävää lukemista. Luin näitä töissäkin työkavereille ääneen, ja oi kuinka meillä kaikilla oli niin mukavaa... 

Yhtenä aamuna Valtteri huomasi, että koira oli vatsapuolelta keltainen. Seuraavana päivänä Pontuksen korvista kasvoi punaisia karvoja. Nyt huolestui jo isäkin.
Koira joka vaihtaa väriä - oletko kuullut mitään kummempaa! Kohta olet. Koirankakkapökäle ihastuu voikukkaan, purkalle kasvavat raajat, lusikka ryhtyy merirosvoksi. Ja entä sitten liidunsyöjät, joista isoisä jankuttaa? Roni päättää selvittää, oliko koulussa ennen hauskempaa. 
Pähkähullua ääneen luettavaa! Lennokkaita tarinoita lukemaan opetteleville! Viron suosikkihumoristin absurdit lastenkertomukset ovat saaneet arvoisensa tulkinnan - ne ovat iloksi myös aikuisille. Kirjan on suomentanut tunnettu sanamaija Heli Laaksonen, ja ilkikuriset kuvat on tehnyt Joel Melasniemi. (takakannesta)

Kirjan 21 kertomusta on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Omat suosikkikertomukseni ovat:  
  • Isän sukat - Äiti löytää siivotessaan isän sukat sängyn alta. Niitäpä ei saakaan siirrettyä sieltä pois, vaan ne yrittävät näykkiä. Syykin löytyy: sukilla on pieni pilkullinen muna, jota ne hautovat!
  • Levoton vieras - Emil istuu kotona piirtämässä, kun naapurin Hannes tulee houkuttelemaan häntä leikkimään. Emil ei kuitenkaan jouda... ja lopulta Hannekselle käy hassusti!
  • Kirjava koira - Aamulla Valtteri huomaa, että Pontuksen karvat ovat vaihtaneet väriä. Tuulisena päivänä sen turkki lähtee tuulen mukaan isoina tukkoina. Lopuksi karvat putoavat kokonaan. Keväällä Pontus kasvattaa uudet, hennonvihreät karvat - mutta mikä ihme onkaan häntään kasvava punertava patti?
  • Pikku paukku - Mikko ja Ville ovat päiväkoti-ikäiset kaverukset, jotka tykkäävät paukutella. Martta on jo iso tyttö, ja hän väittää ettei koskaan paukuttele! Pojat ovat kuitenkin varmoja, että Martan mahassa on paukku vankina, ja päättävät auttaa sitä…

Mistä kirja minulle: kirjastosta

Goodreads-tähdet: 5 tähteä 

Kirjan tietoja: 

Andrus Kivirähk: Kaka ja kevad (c) 2009

Suomentanut Heli Laaksonen, kuvittanut Joel Melasniemi

Otava, 2016

79 sivua

Siri Kolu on myös kirjoittanut varsin lennokkaan tarinan, kirjaimellisesti. Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava 2016) on elämänmuutosromaani Petrasta eli Peetusta. Peetu on aina tiennyt olevansa poika, vaikka näyttääkin enemmän tytöltä. Vielä hetken. 

”Mä en ole sun tyttösi, ja jos mä en voi olla sun poikasi, mä en voi olla sun lapsesi enää.” 
Peetu odottaa. Kesän jälkeen Peetun hoidot jatkuvat leikkauksella. Se on tehtävä, jotta hän voi tulla omaksi itsekseen. Ja vaikka itseksi tulemisen hinta on kallis, Peetu on valmis maksamaan sen. Sillä ei ole syvempää onnea kuin olla se joka on.
Isä helpottaa Peetun odotusta antamalla parhaan mahdollisen lahjan: kymmenen purjelentoa, kymmenen hetkeä kiinni taivaan reunassa. Ilmassa Peetu ja isä jakavat keveyden, jossa sanatkin tulevat vapaammin ja voi puhua, ihan kaikesta. (takakannesta) 

Isä ja Peetu jakavat piinaavan odotusajan pienessä purjelentokoneessa. Kymmenen lentokerran aikana ehditään puhua monenlaista - tai olla puhumatta. Jokainen lento (ja kirjan luku) on nimetty erikseen: isälento, rehellisyyslento, riitalento, voimalento, rakkauslento, velilento, vapauslento, pelkolento, äitilento ja, viimeisenä lentona Peetun 18-vuotispäivänä, muutoslento. Hieno kirja tärkeästä aiheesta, tällaisia pitäisi olla ehdottomasti enemmän.

"Minua katsoo takaisin aurinkoinen horisontti, jossa on minulle luvassa kaikenlaista hyvää." (s. 110)

Mistä kirja minulle: kirjastosta

Goodreads-tähdet: 4 tähteä

Kirjan tietoja: 

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin : elämänmuutosromaani 

Otava, 2016

112 sivua 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti