maanantai 24. huhtikuuta 2017

Katja Kallio: Yön kantaja

Katja Kallio on jostain syystä jääneet minulle tuntemattomaksi kirjailijaksi. Kuutamolla-romaanin luin heti sen ilmestyttyä vuonna 2000, siis ennen elokuvaa. Ei kirjassa mitään vikaa ollut, mutta en tiedä miksei ole tullut luettua muita Kallion teoksia, ennen kuin nyt viimeisimmän teoksen ilmestyttyä. Ennakkotiedot Yön kantajasta (Otava 2017) kiinnittivät huomioni, ja päätin ehdottomasti ottaa kirjan lukulistalleni.


Levottoman Amandan karu ja hellä kohtalotarina vie metropoleista hullujen naisten saarelle.
Vasta vankilasta vapautunut Amanda Aaltonen on älykäs irtolaistyttö, joka ei sopeudu varattomille naisille tarkoitettuun nöyrään elämään. Euroopan kadut kutsuvat, ja Amanda lyöttäytyy ranskalaisen kuumailmapallolentäjän matkaan. Pariisin kovat kokemukset saavat hänen tasapainonsa horjumaan, ja palattuaan hän joutuu passitetuksi Seilin saarelle parantumattomasti mielisairaana.
Seilissä saaristolaiset, potilaat ja hoitajat elävät irrallaan muusta maailmasta. Mutta Amanda ei ole tullut sopeutumaan. Alkaa taistelu antautumisesta. Kun ruumiillinen vapaus viedään, ainoa vaihtoehto on kehittää salainen minä. (kustantajan esittelyteksti)

Kirjailijaa ovat inspiroineet todellisen Amanda Fredrika Aaltosen (1864-1918) elämänvaiheet. Aaltonen kapinoi kaikkia oman aikansa naisiin kohdistuneita odotuksia vastaan, ja päätyi Seilin saarelle vuonna 1891. Turkulainen sosiologi Jutta Ahlbeck-Rehn tutki Seiliin suljettujen naisten kohtaloita useita vuosia. Vuonna 2006 julkaistussa väitöskirjassaan hän osoitti, että  hulluus oli sosiaalinen ilmiö, ei vain lääketieteellinen tosiasia. Sairaaksi luokitteluun liittyivät köyhyys, sukupuoli, yhteiskuntaluokka, moraali ja kurinpito sekä rotuoppi. Väitöskirjan sivuilla heräävät henkiin niin Amandan kuin monen muunkin Seiliin joutuneen naisen elämäntarinat.

Kirja ei ollut mikään helppo luettava, mutta teksti ja tarina veivät silti tehokkaasti mukanaan. Kun pääsi yli "hulluuden" ja tuon ajan mielenterveyden "hoitotyön" kuvauksista, kiehtovat henkilöhahmot (varsinkin päähenkilö Amanda) pitivät mielenkiinnon yllä loppuun asti. 

Helmet-haasteesta merkkaan luetuksi kohdan 28: kirja kirjailijalta, jolta olet aiemmin lukenut vain yhden kirjan. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Katja Kallio: Yön kantaja
Otava, 2017
380 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti