keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Tarquin Hall: Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus

Tarquin Hallin kirjoittama intialaisesta, mitä yksityisimmästä etsivästä Vish Purista kertova sarja on jo ulkoasullaan kiehtonut minua pitemmän aikaa. Nyt lopulta sain luettua sarjan aloitusosan Vish Puri & kadonneen palvelijattaren tapaus (Gummerus 2012). 

Vish Puri on mitä yksityisin etsivä, pönäkkä ja peräänantamaton punjabilainen pyörre, joka tekee tuhojaan modernin Intian rikollisissa piireissä. Kyvykkäiden avustajiensa kanssa hän yhdistelee nerokkaasti nykyaikaista tekniikkaa ja vanhoja etsivä- ja tiedustelutyön periaatteita, jotka kehitettiin Intiassa yli kaksituhatta vuotta sitten - paljon ennen Sherlock Holmesia, "sitä keltanokkaa". 
Vish Purin leipätyö kuumassa ja pölyisessä Delhissä on sulhas- ja morsianehdokkaiden taustojen tarkistaminen. Mutta kun arvostettua tuomaria syytetään kadonneen palvelijattarensa murhasta, Purin neuvokkuus ja taidot pannaan koetukselle. Miten löytää yli miljardin ihmisen joukosta palvelijatar, josta tiedetään vain, että hänen nimensä on Mary? Ja miksi hänen äitinsä haluaa itsepintaisesti leikkiä yksityisetsivää, vaikka kaikki hyvin tietävät, etteivät äidit ole etsiviä? 
Vish Puri ja kadonneen palvelijattaren tapaus on ensimmäinen osa sarjaa, jossa Vish Purin tutkimukset johtavat häntä ja siinä sivussa lukijaa ympäri kirjavaa nyky-Intiaa ja kaikkia sen yhteiskuntaluokkia, sotilaista varkaisiin ja it-ammattilaisista hijroihin. (takakansiteksti)


Tämän kirjan lukemiseen meni minulta ihan hävyttömän kauan. En tiedä miksi, jotenkin teksti ei vain vetänyt. En silti halunnut luovuttaa, sillä kirja tuntui kuitenkin toisaalta kiinnostavalta, ja pidin varsinkin siitä, miten monitasoisesti Intiaa ja sen ihmisiä kuvataan. Ehkä pitää lukea toinenkin osa sarjaa niin tietää, lähteekö tämä vetämään vai ei. Henk.koht. syistä ärsytti ihan älyttömästi kun päähenkilöä kutsuttiin koko ajan Pullukaksi. Ehkä tässä on kyse niistä kuuluisista kulttuurieroista... 

Kirjalla pääsen taas eteenpäin kahdessa haasteessa: Helmet-haasteesta ruksaan yli kohdan 33: kirja kertoo Intiasta, ja maailmanvalloitus etenee niinikään Intiaan. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja: 
Tarquin Hall: The Case of the Missing Servant (2009)
Suomentanut Tero Valkonen
Gummerus, 2012
360 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti