sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Toinen tuntematon

Millaisia tarinoita Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan naishahmojen taakse voisi kätkeytyä? Tähän vastaa 22 kirjailijaa, kukin omalla novellillaan.
Kuinka kotirintama pärjää ankarina sotavuosina miesten ollessa rintamalla?
Mitä Paloaukean lotta näkee luutnantti Lammiossa?
Miten toivutaan Vuorelan kotona, kun Kariluodon kirjoittama kaatumisviesti saapuu?
Mitä kerrottavaa on Sirkalla, Kariluodon kirjeitä lukevalla rakastetulla?
Ja mitä Petroskoin Veeruska todella ajattelee suomalaisista miehittäjistä kuten Hietasesta, joka tuo lapsille leipää ja Vanhalasta joka hihittelee ja soittaa levyjä?
Millainen ihminen on puolestaan Lyyti Rokka ja miten hän ottaa vastaan "mukuloit laskemaan" saapuvan haavoittuneen Antin? (takakansiteksti)Toinen tuntematon (WSOY 2017) -antologian kaikki 22 novellia ovat mielestäni erittäin hyviä, ja kaikista löytyy mainioita yhtymäkohtia alkuperäiseen Tuntemattomaan. Mieleenpainuvimpia novelleista ovat:

Petri Tammisen Teidän suuren surkeutenne vuoksi, joka keskittyy Riitaojaan. Tämän elämään liittyvät naiset kirjoittavat kirjeitä sotamies Riitaojalle, niin ruustinna, jolla sisko on palveluksessa; sisko, joka kertoo kotirintaman arjesta ja vielä äiti, joka toivoo ettei poika ampuisi ketään. Lukija tietää ettei yksikään kirjeistä enää tavoita vastaanottajaansa. Novellin kolme kirjettä tarjoavat jokainen erilaisen näkökulman niin sota-aikaan kuin sotamies Riitaojaan. Peukutus siis näkökulmasta.

Tuomas Kyrön Vaadi aina enin itseltäsi. Novelli kertoo Paloaukean lotasta, joka ei näe muita kuin luutnantti Lammion. Novelli sijoittuu nykyaikaan, jossa nuori nainen haastattelee mummoaan, kyselee sodasta. Teksti on kuin litteroitu ääninauhalta. Nainen kertoo, ensin vastahakoisesti, sitten antaen kaiken tulla. Salaisuudet paljastuvat. Kerronta piirtää kuvan vastenmielisestä luutnantti Lammiosta, joka kuitenkin on jollain tasolla inhimillinen. Peukutus tällaisesta hahmon kuvauksesta.


Inka Nousiaisen novelli Kaunis päivä kertoo Hauhian siskosta, joka kirjoittaa veljelleen kirjettä sinne jonnekin. Kesken kirjeen kirjoittamisen tulee tieto veljen kaatumisesta, mutta sisko ei usko siihen. Peukutus konfliktin kuvauksesta.

Venla Hiidensalon novelli Sydän on vasemmalla kertoo Asumaniemestä ja lääkintälotta Helmistä. Molemmat käyvät sotaa huumausaineiden voimalla kestääkseen kaiken kauheuden. Novellin sävy on jotenkin pohjattoman lohduton. Peukutus siitä.


Kävin katsomassa Aku Louhimiehen ohjaaman uuden Tuntemattoman sotilaan vähän ennen tämän kirjan lukemista. Oli aika jännä huomata, että jotkut novelleista tuntuivat suorastaan tutuilta elokuvan katsomisen jälkeen! Varsinkin Kariluodon Sirkka-morsianta ja Petroskoin Veeruskaa kuvaavat elokuvapätkät olivat aivan kuin novelleista peräisin. Vaiko sittenkin toisinpäin? No, ehkä tajusitte kuitenkin mitä tarkoitan...

Novellihaasteen luettujen novellien kokonaismäärä on tällä hetkellä 58 novellia 38 eri kirjailijalta. Lisäksi kirja sopii Helmet-haasteen kohtaan 9: toisen taideteoksen inspiroima kirja.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Toinen tuntematon
Toimittaneet Johanna Catani ja Lari Mäkelä
WSOY, 2017
376 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti