torstai 30. marraskuuta 2017

Nadja Sumanen: Terveisin Seepra

Nadja Sumasen esikoisteos Rambo (Otava 2015) voitti ilmestymisvuonnaan Otavan nuortenkirjakilpailun ja vielä Finlandia Junior -palkinnonkin. Ilokseni Sumaselta ilmestyi tänä vuonna uusi nuortenkirja, Terveisin Seepra (Otava 2017).

Miten naurettavalta mahdoin näyttää noiden toisten silmissä, joiden elämässä tapahtui asioita. Koskettavia, kuohuttavia, hassuja, noloja, suloisia, ravisuttavia, villejä, hävyttömiä. Olin kolmea kuukautta vaille kuusitoista, enkä ymmärtänyt, miksi joku haluaisi olla always sixteen. Milloin kaikki kaunis oli alkanut kadota?
Kun Iris ahdistuu, viiltely vie pahan pois. Hetkeksi. Kunnes pimeydessä häivähtää valo. Iris löytää Runotytön, jolla on haave. Ja isän vanhan kameran, jonka linssin läpi tuntuu luonnolliselta tarkastella maailmaa. Mutta pääseekö seepra raidoistaan? (takakansiteksti)Takakannen perusteella tosi ahdistavalta vaikuttava kirja, mutta onneksi totuus oli toisenlainen. Toki kirjassa on ahdistusta ja vaikeita asioita, mutta ei pelkästään niitä. Iris tekee lujasti töitä saadakseen itsensä kuntoon ja viiltelyn loppumaan, sekä itsekseen että psykologin kanssa. Yllättäviltäkin tahoilta löytyy apua, kun Iris löytää isän vanhan kameran ja alkaa kuvata. Muutenkin harrastukset vaihtuvat, kun vanha balettiharrastus jää. Lisäksi Iris alkaa kirjoitella sähköpostitse nimimerkki Runotytön kanssa. Tälle on helppo kertoa melkein kaikesta.

Isä on Iriksen kuvausinnostuksesta mielissään ja haluaisi opettaa kuvaamisesta kaiken mahdollisen, mutta antaa onneksi Iriksen tehdä itsekseen. Kuvien kehittämisessä isää kuitenkin tarvitaan avuksi, ja Iris ja isä lähentyvät pitkästä aikaa. Iris tutustuu myös täysin erilaisista taustoista tulevaan Teeleen, jolta hän saa paljon hyviä neuvoja ja tukea. Ne ovatkin tarpeen, sillä Iriksen perhesuhteet eivät ole parhaat mahdolliset. Vähitellen, pala palalta, asiat alkavat kuitenkin järjestyä niin Iriksen päässä kuin perheen sisälläkin. Mutta Runotyttö tuntuu kadonneen johonkin, hän ei enää vastaa viesteihin.

Terveisin Seepra on kirja, jossa tapahtuu paljon ja kuitenkaan ei paljon mitään. Perheen suhteet ovat hyvinkin päin mäntyä eikä niiden korjaaminen ole helppoa. Kirja antaa kuitenkin positiivisen viestin: toivoa on, kaikki järjestyy. Se vain ottaa oman aikansa. Salaperäinen Runotyttö ja tämän katoaminen jää askarruttamaan mieltä. Mitä tapahtui?

Kirja sopii Helmet-haasteen kohtaan 15 (kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen) sekä Down Under -haasteen kohtaan 32 (kirja, jonka henkilöihin liittyy huomattavaa henkistä kasvua).

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Nadja Sumanen: Terveisin Seepra
Otava, 2017
264 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti