tiistai 20. helmikuuta 2018

Anna-Liisa Ahokumpu: Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa

Helmet-haasteen kohtaan 49 (vuonna 2018 julkaistu kirja) sopii vaikkapa tämä Anna-Liisa Ahokummun esikoisteos Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa (Gummerus 2018).Perhostutkija Max Halma on pyhittänyt koko elämänsä tutkimuskohteelleen. Kun hänen äitinsä kuolee ja jäämistöstä löytyy harvinainen perhonen, Max uppoutuu entistäkin syvemmälle työhönsä. Perhonen voi johdattaa hänet lähemmäksi kansainvälistä tunnustusta kuin koskaan aiemmin. Samalla Max ajautuu selvittämään omaa historiaansa. Asiakirjojen mukaan isä hukkui viikko Maxin syntymän jälkeen eikä ruumista koskaan löydetty. Jäljet johtavat Oulun maakunta-arkiston kätköistä aina saksalaisen huippupianistin viimeiseen konserttiin Hampuriin. Tutkimusten edetessä ääni hänen sisällään kuitenkin voimistuu: mitä tapahtui isälle keväällä 1942?
Anna-Liisa Ahokummun herkkävireinen esikoisromaani Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa soi kauniisti mollissa. Romaani kertoo pojasta, joka ei tuntenut isäänsä - eikä äitiään. Se on kuin arvoituksellinen konsertti perhosista, pakkomielteistä ja perhesalaisuuksista, joita ei voi enää kätkeä, sekä äänistä, joiden ei pitäisi vaieta. (takakansiteksti)

Ajauduin lukemaan tämän kirjan vähän kuin vahingossa, siis siinä mielessä että ennakkotiedoissa tämä oli mennyt ihan ohi. Hoksasin kirjan onneksi uutuushyllystä ja takakansitekstin perusteella kiinnostuin ottamaan kirjan luettavaksi. Eniten vetosi tuo lause "ajautuu selvittämään omaa historiaansa", tämä aihe kun on omassa elämässäkin aika lailla tapetilla.

Menneisyyden salaisuuksien penkomisen ohella erikoisen perhosen tutkiminen vie Maxin energiaa melko tavalla ja vaikuttaa jo hänen työhönsäkin. Tämä kuitattiin kirjassa mielestäni kumman vähällä. Toki pääasia onkin menneisyyden selvittäminen, mutta silti jäin ihmettelemään... Ja yllättävän helposti nuo vanhat asiat sitten selviävätkin. Äidin menneisyydestä paljastuu yllättäen melkoinen vyyhti, jonka langat eivät kaikki ainakaan minulle ihan täysin selviä.

Säveltäjä-pianisti Viktor Stanislauksen ansiosta kirja pääsee mukaan Taiteilijaromaani-lukuhaasteeseen. Helmet-haasteesta ruksaan luetuksi kohdan 49 (tänä vuonna ilmestynyt kirja).

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Anna-Liisa Ahokumpu: Viktor Stanislauksen kolmetoista sinfoniaa
Gummerus, 2018
175 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti