keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Laura Suomela: Silmänkääntötemppu

Laura Suomela on kirjoittanut aiemmin alakouluikäisille suunnattua Säpinät-sarjaa. Silmänkääntötemppu (Karisto 2018) on hänen ensimmäinen nuortenromaaninsa.

16-vuotiaat Alma ja Sofia ovat parhaat ystävät. He jakavat toisilleen kaiken, kunnes Alma eräänä iltana näkee jotain, mitä ei olisi todellakaan halunnut. Asiaa ei voi salata parhaalta ystävältä, mutta jos Alma kertoo mitä näki, hajoaako jo valmiiksi lukiosta stressaantunut Sofia palasiksi? Missä menee rehellisyyden ja toisen suojelemisen raja?
Silmänkääntötemppu on koukuttava nuortenromaani salaisuuden kantamisesta ja ystävyyteen iskevästä tsunamista. Elämässä kaikki ei ole mustavalkoista - oikean ja väärän erottaminen on joskus lähes mahdotonta. (takakansiteksti)Tässäpä oli kirja, joka onnistui yllättämään positiivisesti. Kansikuvan perusteella kun en paljoa odotellut... ihan oikeasti, Karisto, pliis! Vähän enemmän panostusta ei olisi mielestäni liikaa vaadittu!

Mutta sisältö on onneksi kunnossa. Kirja on realistista kerrontaa ihan tavallisista nuorista, joskin jossain kohtaa ehkä ammutaan vähän yli... mutta toisaalta se sopii tyyliin ja juoni ehkä vaatiikin kyseisen kaltaista ratkaisua. Alma siis tulee tahtomattaan todistaneeksi jotain epämiellyttävää: hän näkee kun Sofian äiti suutelee vierasta miestä. Näky järkyttää Almaa kovasti, ja hän on varma että Sofia ei tätä tule kestämään. Siksi hän pitää asian salassa Sofialta ja päättää itse toimia. Alma päättää saada salasuhteen päättymään, hankkii prepaid-liittymän ja lähtee varjostamaan. Kun kuvat on saatu, on aika soittaa kiristyspuhelu: jos suhde ei pääty, kuvat lähtevät puolisoille ja lapsille. "Rikostoveriksi" Alma saa turvallisen kaveripojan, Santun.

Kun Sofia sitten kuitenkin pääsee perille äitinsä salasuhteesta, kaikki romahtaa. Ja samalla Alma huomaa sotkeneensa omiakin suhteitaan aika tavalla. Voiko tyttöjen ystävyys kestää kaiken tämän?

Tykkäsin erityisesti siitä, että kirjassa ei mennä yli siitä mistä aita on matalin eikä taputella kaikkea siististi pakettiin lopussa. Eihän se elämä oikeastikaan niin mene.

Tällä kirjalla kuittaan Helmet-haasteesta kohdan 32 (kirjassa käydään koulua tai opiskellaan).

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Laura Suomela: Silmänkääntötemppu
Karisto, 2018
208 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti