perjantai 18. marraskuuta 2016

Suomenlinnasta pintaa syvemmältä

Suomenlinna on sitten hieno paikka. Olen itse käynyt siellä vain kerran, kesällä 2009, joten taatusti vain murto-osa paikasta on nähty. Onneksi voi kuitenkin lukea kirjoja... 


Ida Lindströmin ja Marjo Tiirikan yhdessä kokoama teos Kohtalona Suomenlinna : linnoitussaaren historian salatut elämät (Into 2016) on upea kurkistus siihen, minkälaisia ihmiskohtaloita linnoituksen muurit ovat pitäneet sisällään. 

Tämän kirjan luettuasi et enää koskaan näe Suomenlinnaa samoin silmin. 
Meren ympäröimä saari kätkee sisälleen vuosisatoja hurjaa sotahistoriaa ja valtataistelua, mutta myös ihmisen elämän koko kirjon: hienostelua, hekumaa, kuria ja silkkaa kurjuutta. Ääneen pääsevät niin sarjamurhaaja Juhani Adaminpoika kuin Suomenlinnan rakennuttajan avioton tytär, ja mukana on myös punavankien vartijana toiminut nuori Urho Kekkonen. 
Kohtalona Suomenlinna on historiateos ja opaskirja, joka kertoo menneisyydestä todellisten ihmisten kautta, esimerkiksi kauppiaan, kahlevangin ja imettäjän näkökulmasta. Kirjaan on myös koottu asukkaiden outoja kohtaamisia linnoitussaaren haamujen kanssa - ehkä Krimin sodassa silpoutunut venäläinen sotilas ei vieläkään ymmärrä kuolleensa... (takakansiteksti)

"Näkymätön ase laukeaa pääni vieressä. Kiljaisen pelästyksestä. Tapahtumalle ei löydy järjellistä selitystä, tällaista täällä Suomenlinnassa nyt vain joskus sattuu." (s. 9)

Jo kirjan ensimmäinen lause, lukijalle kirjoitetun esipuheen alku, koukuttaa tehokkasti. Kirja on nopealukuinen ja sisällön lisäksi myös ulkoasuun on panostettu hienosti. Linnoituksessa aikojen saatossa asuneet ihmiset tulevat piirun verran tutummiksi, ja kirjan parissa olisi mielellään viihtynyt pitempäänkin kuin parinsadan sivun verran. :)

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Ida Lindström & Marjo Tiirikka: Kohtalona Suomenlinna : linnoitussaaren historian salatut elämät
Into, 2016
200 sivua

Toinen vasta lukemistani tämän vuoden Finlandia Junior -ehdokkaista on Sanna Iston Maan alaiset (WSOY 2016), huikea seikkailu Suomenlinnan maanalaisten salaisuuksien parissa.

Voiko painajainen muuttua todeksi? Suomenlinnassa asuva Metuli-niminen tyttö herää vuoteestaan kummalliseksi otukseksi muuttuneena eikä hänen oma perheensäkään tunnista häntä. Vähä vähältä Metulille alkaa selvitä minkälaisten vaihtokauppojen uhriksi hän on joutunut ja keitä ovat saaren maanalaisten tunnelien asukkaat. Eikö edes paras ystävä tunne oikeaa Metulia oudon kuoren alta?
Koskettavassa seikkailussa Metuli joutuu silmäkkäin linnakesaaren monivaiheisen menneisyyden - ja sitä kautta itsensä kanssa. Maan alaiset herättää kiehtovan kysymyksen siitä, keitä me pohjimmiltaan olemme. (takakansiteksti)Erittäin erikoinen kirja, mutta hyvällä tavalla! Alku on ehkä turhankin verkkainen, ja tunnustan että oli jonkin verran tekemistä, että sain itseni jatkamaan eteenpäin. Metulin kafkamainen muodonmuutos tapahtuu heti alkusivuilla, ja siinä onneksi oli yksi juttu joka jaksoi pitää mielenkiintoa yllä. Mietityttää vaan nämä hektisen ajan nykynuoret... onkohan tahti heille ihan liian hidas? Onneksi tapahtumat alkavat rullata nopeammin eteenpäin, kun lukee kirjaa pidemmälle. 

Otus, joksi Metuli muuttuu, kuvaillaan melko tarkasti, mutta sen nimeämisellä ei pidetä kiirettä. Aikuislukija hoksaa kyllä heti, mistä eläimestä on kyse... mutta sekin luulo kumotaan! Otukset näyttävät vyötiäisiltä, mutta kertomuksen mukaan kyse onkin erwineistä, jotka ovat jotakin vähän enemmän kuin tavalliset vyötiäiset. Muodonmuutos on erwinien vaihtokauppojen tulos, vaikka vaihtokaupat onkin ankarasti kielletty jo yli kaksisataa vuotta sitten. Paljastuu myös, että vaihtokaupoilla on jonkinlainen osuus Viaporin antautumiseen Suomen sodan aikana...

Kun alkukankeudesta päästiin, tykkäsin kirjasta tosi paljon. Historiafriikkinä Suomenlinna on yksi suosikkipaikkojani, ja muutenkin kirjan juonikuviot viehättivät. Jäin kuitenkin miettimään, minkä ikäisille lukijoille kirja mahtaa olla suunnattu? Toisaalta tyyli on välillä jopa lapsellinen, mutta kirjan paksuus taas sopisi enemmänkin isommille lukijoille.

Mistä kirja minulle: sain kirjan omaksi
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja: 
Sanna Isto: Maan alaiset
Kuvittanut Sami Saramäki
WSOY, 2016
335 sivua   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti