keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Russell Brand: Hamelnin pillipiipari

Useampikin kollega ehti ääneen ihmetellä että mikä se tämmönen kirja on ja kenelle tämä on tarkoitettu, ennen kuin edes älysin kirjan olemassaoloa... kyseessä on Russell Brandin hupaisa mukaelma tutusta sadusta, Hamelnin pillipiipari (Jalava 2016). Vanhat tutut elementit ovat toki mukana, mutta ne on kuorrutettu... eritteillä. Uppoaa siis taatusti tiettyyn ikäryhmään, jonka mielestä pissa-kakka-pieruhuumori on parasta mitä voi olla (kattaa siis aika laajan ikäskaalan, tunnustan itsekin lukeutuvani vielä siihen jossain määrin). 

Hamelnin kaupungissa kaikki on hohtavaa, huoliteltua ja hallittua. Sitten kesken Hamelnin Hemaisevin Kersa -kauneuskilpailun kaupunkiin vyöryy varoittamatta lauma rottia. Ne ovat rasvaisia, niillä on silmälaput ja ne osaavat ampua sarjatulella pyllykuulia. Kun anarkistinen rottajoukkio pistää ranttaliksi, tarvitaan apuun leimusilmäinen pillipiipari... (takakansiteksti)


Tällaisena tarina ei toimisi mielestäni alkuunkaan ilman Chris Riddellin loistavia kuvia. Ne näyttävät kaupungin hohdon ja sen katoamisen sekä rottien ällöttävyyden just sellaisina kuin tarina vaatiikin.

Rotat ovat karmaisevia. Samoin niiden pyllykuulasarjatuli.Pillipiiparista tulee mieleen jonkinlainen Lonely Riderin ja mustavalkoisen Pierrot-hahmon välimuoto tai risteytys. Silmätkin ovat ruudulliset! 


Hopeisen huilun hypnoottinen sävel houkuttaa rotat mukaansa. Rotista muodostuu turkkijoki pillipiiparin jalkoihin.


Vaan kun palkkion maksamisen aika tulee, kaupunkilaiset näyttävät piiparille kuka on pomo. Tai niin he luulevat... Piiparipa vain kohottaa huilunsa uudelleen huulilleen, ja kaikkihan sen tietävät kuinka sitten kävi. Kaupunkilaiset saivat ansionsa mukaan.


Eritehuumori on ihan ok pienessä mittakaavassa. Tässä aletaan jo mennä ylärajan yli. Liika on liikaa, mutta upea kuvitus pelastaa paljon. Kuvituksensa ansiosta kelpuutan kirjan mukaan Helmet-haasteeseen, kohtaan 22: kuvitettu kirja. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja: 
Russell Brand: The pied piper of Hamelin (Trickster tales)
Kuvittanut Chris Riddell
Suomentanut Tuomas Nevanlinna
Jalava, 2016
125 sivua

1 kommentti: