torstai 1. maaliskuuta 2018

Katri Alatalo: Käärmeiden kaupunki

Voi että oli mukavaa löytää fantasiakirja, joka piti otteessaan ihan loppuun asti! Usein kun tahtoo käydä niin että kiinnostukseni lopahtaa jo alkusivuilla. Niin ei onneksi nyt käynyt Katri Alatalon Käärmeiden kaupungin (Gummerus 2017) kohdalla. :)Tunnelista aavikon alta löytyy kolme suurta käärmeenmunaa. Äkkipikainen Arry tuhoaa munat Sulwaenin katsellessa avuttomana vieressä. Käärmeitä hallitseva Ninette ei voi antaa petosta anteeksi, ja ystävyyteen syntyy kirvelevä railo.
Kolmikon tiet kohtaavat uudelleen, kun heidän kotikaupunkiinsa Kharras-Dimiin hyökätään ja kaupunkilaiset alistetaan uuden hallinnon alle. Arry, Sulwaen ja Ninette joutuvat tekemään kaikkensa selviytyäkseen hengissä ja vapauttaakseen kansansa orjuuden ikeestä. Mutta voivatko lapsuudenystävät luottaa omiin voimiinsa - saati sitten toisiinsa?
Katri Alatalo tuo suomalaisille tutumman keskiaikafantasian rinnalle Tuhannen ja yhden yön tarinoista inspiroituneen aavikkofantasian. Luvassa on runsaasti juonenkäänteitä, häikäilemättömiä ihmissuhdesotkuja ja ajankohtaisia teemoja magian sävyttäminä. (kustantajan esittelyteksti)

Kirjan paksuus hirvitti ensi alkuun, mutta sivumäärän unohti nopeasti. Tarina lapsena ystävystyneestä kolmikosta lähti heti hyvin käyntiin ja piti otteessaan loppuun saakka. Kolmen päähenkilön välillä on monenlaisia jännitteitä, joista otetaan kaikki irti. Pääpaino on kolmikon yrityksessä pelastaa orjuutettu kharrien kansa. Tämän toteuttamiseksi tarvitaan melkoista juonittelua ja soluttautumista vihollisten keskuuteen. Yllätyksiltäkään ei tietenkään vältytä.

Se, mikä tämän tyyppisten kirjojen kanssa ihastuttaa kaikista eniten on kirjailijan kyky luoda kokonainen uusi maailma. Miten kenelläkään voi olla niin hyvä mielikuvitus? Jotenkin sitä on aina ajatellut aavikoita aika "yksiulotteisina" paikkoina, mutta toisin vain vaikuttaa olevan. Kaikki aavikot eivät ole samanlaisia... sen kertovat jo sisäkansien kartassa näkyvät aavikkojen nimet: Laulava aavikko, Suola-aavikot, pahaenteisen kuuloinen Viimeinen aavikko... Muutenkin kirjassa esiintyvät paikat vaikuttavat kiehtovilta ja eksoottisilta nimiään myöten.

Kirja, joka sijoittuu fiktiiviseen maahan tai maailmaan kuuluu tietystikin Helmet-haasteen kohtaan 7. Spefi-haasteesta merkkaan luetuksi kohdan 5: suomalainen spefikirja.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Katri Alatalo: Käärmeiden kaupunki
Gummerus, 2017
686 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti