lauantai 3. syyskuuta 2016

Christine Lee: Kätilön sisar

Miljoonat ovat ihastuneet Jennifer Worthin Hakekaa kätilö -kirjojen tarinoihin Lontoon East Endissä mutta hyvin vähän tiedetään Jenniferin elämästä muuten. Jenniferin sisaren Christine Leen koskettavat ja eloisat muistelmat vievät lukijan aluksi tyttöjen idylliseen lapsuuteen, joka loppuu dramaattisesti vanhempien avioeroon tyttöjen päätyessä sisäoppilaitokseen, sydämettömyyteen ja laiminlyöntiin. Se kertoo kapinallisen Jenniferin lähettämisestä pois kotoa neljätoistavuotiaana ja molempien sisarusten kouluttautumisesta sairaanhoitajiksi. 
Avioliittojen, lasten, ilojen ja surujen kautta sisarusten välinen yhteys säilyy halki vuosien. Jennifer keskittyy kätilön työn jälkeen ensirakkauteensa musiikkiin, ja Christinesta tulee kuvanveistäjä mutta menneet ikävät kokemukset lyövät silti varjon molempien elämään. 
Kätilön sisar on kiehtova osoitus kahden poikkeuksellisen naisen kestävästä siteestä. (takakansiteksti) Christine Leen muistelmateos Kätilön sisar (Otava 2015) "kertoo kuuluisan kätilön koko tarinan", kuten takakannessa myös mainostetaan. Kyllä, kertoo Jennifer Worthin tarinan, mutta silti kirja on nimetty "kätilön sisareksi"... eli se siis kertoo myös Jenniferin sisaren tarinan. Olin vähän hämmentynyt tästä kirjan nimestä ja asetelmasta. Onko siis niin, että Christine Lee on vain halunnut oman osansa sisaren saavuttamasta julkisuudesta? Ratsastaa siskonsa maineella?

Vaan tulipahan luettua. Eikä siinä mitään, ihan kelpo kuvausta menneestä ajasta ja sisarusten elämästä. Kuittaan tällä myös Helmet-haasteen kohdan 26: elämäkerta tai muistelmateos. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Christine Lee: The midwife's sister
Suomentanut Satu Leveelahti 
Otava, 2015
346 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti