keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Susan Heikkinen: Sketsofrenia : sata suomalaista sketsihahmoa

"Juokse sinä humma kun se on sinun homma, sano mummo kun riuku naksahti." (Jasso Laamanen, Trabant Express)

Taas seuraa tunnustus: olen aina tykännyt suomalaisista sketsiohjelmista ja etenkin tietyistä hahmoista. Siispä kun näin uutuushyllyssä Susan Heikkisen teoksen Sketsofrenia : sata suomalaista sketsihahmoa (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2016), väkisellähän se lähti mukaan. :)

Nyt on aika ottaa sketsihahmot vakavasti.
Oliko sinunkin luokallasi Matti Pikkuvanhanen? Puuttuuko lähikaupan kassa ostosvalintoihisi ja yksityiselämääsi? Muistuttaako vävysi Uuno Turhapuroa? Höylääkö pomosi kaiken firman piikkiin?
Sketsihahmot paljastavat ihmisyydestä jotain sellaista, josta mielellään vaietaan. Heidän joukostaan löytyy totuuden torvia, paskanpuhujia, työelämän sankareita, hulluja ja humalaisia. Sketsofrenia kokoaa yhteen sketsihahmojen helmet ja tunkeutuu heidän sielunmaisemaansa.
Nippelitiedon ystäville kirja tarjoaa aimo annoksen hahmoanekdootteja ja hokematriviaa. Kenen kirosana oli jumantsuigula? Entä montako Jani-Petteriä Suomessa oikeasti on? Eh-hehe! (takakansiteksti)


Kirjan lopun hakemiston perusteella mukana on hahmoja 52 eri sketsisarjasta. Osa näistä on itselleni ihan outoja, tai ainakin katsomattomia. Hahmogalleriasta ei montakaan täysin tuntematonta löytynyt. Omat suosikkisarjani vuosien varrella ovat olleet Kummeli, Pulttibois, Manitbois, Pulkkinen, Studio Julmahuvi, Vintiöt ja Putous, puhumattakaan aiempien vuosien sarjoista Velipuolikuu, Hymyhuulet, Spede Show, Vesku Show, Älywapaa palokunta ja Soitinmenot. Ja voisi tähän varmaan vielä jotain muitakin luetella, mutta jätetään nyt tähän. :)

Parempikin kirja olisi voinut olla. Nyt joka hahmosta on noin sivun mittainen esittely, johon ei kyllä kovin syvällisiä mahdu... josko heistä nyt sitten mitään mahdottoman syvällistä edes saisi irti. :D Mielenkiintoisia juttuja mahtui mukaan, ja muutamia ihan uusia juttujakin löytyi.

Mm. tällaisilla seikoilla sivistyin lisää:
  • Herra 47 esiintyi jo Hei hulinaa -ohjelmassa vuonna 1988. Itse muistan tyypin vasta Pulttibois-ajalta.
  • James Potkukelkan korkeapipoinen pelastaja oli nimeltään N.O. (Niilo Olli) Hääppönen. Hämärästi muistan tämän joskus kuulleeni, mutta olin unohtanut täysin. 
  • Jean-Pierre Kusela on parodia ranskalaisesta chanson-laulaja Claude Pascalista.
  • Peter Franzén on esiintynyt sketsisarjassa (Studio Impossible)! Tätä sarjaa en varmaan ole ikinä katsonut. 
  • Pulttibois-sarjan jälkeen James Potkukelkka on tehnyt paluun Manitbois-sarjan lisäksi myös Ranuan kummeissa ja vierailijana Putouksessa. Ja vilahtihan hän muuten suomalaisten koomikkojen Vain elämää -versioinnissa Koomikot. (ihan liikaa kursivoituja tuli tähän!)
  • Hieno Åhlgreen oli Putouksessa jo 112-vuotias! (olin unohtanut tämänkin)
  • Vesa-Matti Loirin esittämän Tyynen sukunimi on Syväskökkö-Lipasti. Pimpelipom! 
Kaikesta huolimatta hauska ja hihityttävä lukuelämys. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 3 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Susan Heikkinen: Sketsofrenia : sata suomalaista sketsihahmoa 
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2016 
202 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti