tiistai 28. helmikuuta 2017

Huomenna tuulet voimistuvat

Osuuskumman antologia Huomenna tuulet voimistuvat (Osuuskumma 2013) sisältää kotimaista ekologista scifiä, yksitoista novellia eri kirjailijoilta. 

Me myydään maailmalle dataratkaisuita ja ostetaan viihdesyöttöö. Se vähä, mitä tarvitaan elektroniikkakomponentteihin tantaalia ja muuta, se me saadaan kyllä eteläiseltä pallonpuoliskolta. Mutta ei, ei nää tajunnu. Ne kysyy vaan, että miks sitten ruokakin on kalliimpa kun ennen eikä kitaraan saa uusia kieliä? 
Huomenna tuulet voimistuvat tarttuu ajankohtaisiin ekologisiin kysymyksiin science fictionin keinoin. Novellit käsittelevät monipuolisesti ihmiskunnan tulevaisuutta, ruoan ja luonnonvarojen riittävyyttä, yhtiöiden valtaa ja ihmisen luontosuhdetta. Teos varoittaa edessämme olevasta ongelmasta, mutta ei hylkää myöskään toivoa valoisammasta tulevaisuudesta. (takakansiteksti)


Ekoscifi on minulle entuudestaan suht tuntematon kirjallisuudenlaji, mutta luettuani tämän novellikokoelman tunnustaudun sen armottomaksi faniksi. Lisää tällaista tarvitaan ehdottomasti! Kokoelman esipuheen on kirjoittanut tunnettu tieteis- ja tietokirjailija Risto Isomäki. Hän kirjoittaa esipuheessa mannerjäätiköiden sulamisesta, merenpintojen noususta, auringon plasmapurkauksista ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden kaltaisista tapahtumista näin: 

Kaikki nämä mahdollisuudet ovat nykyään kiinteä ja oleellinen osa todellisuuttamme. Ne eivät siis enää ole niin sanotusti "pelkkää science fictionia". Mutta me saatamme paradoksaalisesti tarvita science fictionia, jotta ymmärtäisimme ja pystyisimme uskomaan, että kaikki se, mitä ympärillämme jo tapahtuu, on totta eikä pelkkää kuvittelua. Tai pahaa unta, josta pian heräämme. (s. 9)

Suosikkejani tästä antologiasta ovat Jussi Katajalan Mare Nostrum ja Janne Harjun Niin lähti kaunis päivänsäde. Novellihaaste etenee yhdellätoista novellilla (kokonaismäärä tällä hetkellä siis 51 luettua novellia), ja sen lisäksi kirja sopii Helmet-haasteen kohtaan 17: kirjan kannessa on sinistä ja valkoista.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Huomenna tuulet voimistuvat
Toimittaneet Saara Henriksson ja Erkka Leppänen
Osuuskumma, 2013
211 sivua 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti