lauantai 25. helmikuuta 2017

Tamara McKinley: Viinitila

Töissä olen useasti törmännyt asiakkaisiin, jotka kehuvat Tamara McKinleyn kirjoja ja kyselevät jotain saman tyylistä luettavaa. Koskapa itseltäni on jäänyt kirjailijan tuotantoon tutustumatta, on ollut hankala yhtäkkiä keksiä jotain vastaavaa. Osittain siitäkin syystä päätin ottaa luettavaksi jonkin McKinleyn kirjoista. Tarkempi tutkailu osoitti, että kirjailijan kaikki kirjat sopivat mainiosti johonkin Down Under -lukuhaasteen kohdista! Hei, kaksi kärpästä yhdellä iskulla! ;) 

Ensimmäisenä kirjailijan monista kirjoista kohdalle osui Viinitila (WSOY 2001). Jock Witney oli eteläisen Australian viinitarhojen kuningas, joka tahtoi määrätä kaikesta mitä valtakunnassa tapahtui. Kun Jock nyt on poissa, suku ei oikein tiedä, miten menetellä jättiläismäisen perintönsä kanssa - Jacarandan viinitilan lisäksi siihen kuuluu muun muassa supermarketeita ja laivayhtiö. Eräät nuoremmista perheyhtiön osakkaista haluaisivat muuttaa koko vaikeasti hoidettavan imperiumin rahaksi. Ostajakin on tarjolla: ranskalainen viinintuottaja Lazare on pitkään havitellut historian suurimpia viinikauppoja. Witneyn iäkäs leski Cordelia asettuu kuitenkin tarmokkaasti vastustamaan Jacarandan myymistä. Osoittaakseen, kuinka suurista arvoista on kysymys, hän vie tyttärentyttärensä Sophien matkalle viinitilan menneisyyteen seuraamaan varhaisten sukupolvien elämää. Hän kertoo nuoremmalle naiselle tarinoita siirtolaisuudesta, ankarista elämänehdoista, sitkeydestä, tulevaisuuden toivosta ja rakkaudesta. Palatessaan naiset ovat yhdessä valmiit kohtaamaan nykyajan haasteet. (takakansiteksti) 

Kirja on alusta lähtien vetävästi kirjoitettu. Jacarandan "viini-imperiumin" esiäiti Rose tulee Australiaan Englannista, kun kyllästyy palveluspaikassaan tapahtuvaan seksuaaliseen häirintään. Australiaan saavuttuaan Rose tapaa saksalaissyntyisen Oton, joka ei saa tyttöä mielestään, ja lopulta he päätyvät perustamaan perheen ja aloittamaan viininviljelyn. 

Rosen tarinan rinnalla seurataan koko ajan myös hänen nuoruudenrakastettunsa Johnin tietä mustalaisleiriltä nyrkkeilykehiin ja edelleen Australiaan saakka. Toinen rinnalla kulkeva tarinajuoni on Rosen entisen emännän, Isobelin ja tämän miehen Gilbertin tarina. Tämäkin pariskunta päätyy lapsineen Australiaan samoille seuduille Rosen kanssa. 

Tästä lähtee liikkeelle monimutkainen ja ristiriitoja täynnä oleva sukutarina. Menneisyyden polkuja seurataan tarinan nykypäivästä käsin, kun Sophie lähtee isoäitinsä Cordelian kanssa matkalle Jacarandan viinitilan menneisyyteen. Tilan kohtalo on vaakalaudalla, mutta Cordelia on päättänyt pitää sen suvun omistuksessa kaikin mahdollisin keinoin. 

Kirjan rakenne teki siitä välillä hieman hankalasti seurattavan, mutta loppua kohti suvun vaiheet ja kiemurat onneksi selkiytyivät huomattavasti. Kirja sopii loppujen lopuksi useampaankin haasteeseen: Down Under -haasteesta kuittaan kohdan 10 (kirja liittyy tiiviisti viininvalmistukseen) ja Helmet-haasteesta kohdan 26 (sukutarina). Niiden lisäksi kirja sopii aloittamaan Suketuksen blogissa alkaneen Muuttoliikkeessä-haasteen.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Tamara McKinley: Jacaranda Vines
Suomentanut Ulla Selkälä
WSOY, 2001
414 sivua

1 kommentti:

  1. Luin aikanaan McKinleyltä Matildan viimeisen valssin ja se teki todella suuren vaikutuksen. Lämmin suositus siis sille! Olen lukenut ehkä kaksi muutakin teosta. Ne eivät ole jättäneet kovin pysyviä muistijälkiä, mutta muistaakseni viihdyin niidenkin seurassa ihan hyvin :)

    VastaaPoista