torstai 15. kesäkuuta 2017

Care Santos: Suklaan maku

Care Santosin Suklaan maku (S&S 2016) on kanneltaan yksi kauneimpia kirjoja pitkään aikaan. Jokin tuossa vaaleassa taustassa ja punaisen ja kullan sävyisissä kukissa vetoaa. Ja kun vielä kirjan nimessä puhutaan suklaasta, niin kyllä! Tämähän oli ehdottomasti sellainen kirja, joka piti ottaa luettavaksi.



"Esineiden sisällä elää tarinoita, ja ääniä jotka kertovat niitä", Sara oli vuosia sitten sanonut. "Joskus kun kosketan tätä valkoposliinista kaakaokannua tuntuu kuin kuulisin ne."
Romaani alkaa kun ikivanha posliininen kaakaokannu särkyy. Mitä tarinoita vanha esinen on kuljettanut mukanaan?
1900-luku. Sara on itsenäinen ja itsepäinen nainen. Intohimo on aina ohjannut häntä elämässä, mutta vuosien jälkeen juuri se uhkaa särkeä onnen tasapainon.
1800-luku. Aurora on orpo ja riippuvainen muiden hyvyydestä. Hänestä kasvaa vaatimaton ja nöyrä palvelustyttö, joka luottaa ihmisiin, vaikka aina siihen ei olisi syytäkään.
1700-luku. Marianna on taitava ja kekseliäs nuori nainen, mutta hän ei ole vapaa tekemään mitä haluaa. Lisäksi Mariannalla on salaisuus, joka paljastuessaan tuhoaisi hänen elämänsä.
Suklaan maku vie nautinnolliselle ja viettelevälle matkalle Barcelonan historiaan. Ajan saatossa naisen asema ja toiveet ovat muuttuneet, mutta yksi ei - intohimo suklaaseen. (takakansiteksti)

Historiallisten kirjojen ystävää takakansikin puhutteli kovasti. Niinpä olinkin sitten kirjaan hitusen pettynyt, enkä edes osaa tarkalleen sanoa, miksi. Ehkä odotukset olivat turhan korkealla? Minulle tästä kirjasta jäi kuitenkin puuttumaan jotain. 

Luin kirjaa melko pitkään, ehkä silläkin on vaikutusta. Mutta kun se kuuluisa imu puuttuu, en vain saanut luettua kovin paljon kerralla. Tarinasta sinällään pidin, itsekin monesti mietin minkälaisia tarinoita vanhat esineet voisivat kertoa jos osaisivat. Niinpä kirjan kaakaokannun historia ja tarina viehättivät kovasti ja tuntuivat periaatteessa hyvinkin uskottavilta. 

Ehkä suurin heikkous kirjassa olivat sen lukuisat henkilöhahmot. Kun tarinaa kerrotaan kolmelta eri aikakaudelta, ja jokaisessa esitellään useita henkilöitä, on aika helppo mennä sekaisin. Minulle taisi käydä juuri niin. (Tähän muuten kaatuu minulla aina venäläisten klassikoiden lukeminenkin: liikaa [samannimisiä] henkilöitä!)

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Care Santos: Desig de xocolata
Suomentanut Anu Partanen
Schildts & Söderströms, 2016
412 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti