perjantai 16. kesäkuuta 2017

Malin Persson Giolito: Suurin kaikista

Ilma on ruudinsavusta hämärän harmaa. Kaikki on ammuttu, paitsi minä. Minulla ei ole edes mustelmaa.
Rikkaista rikkaimmat ja kaikkein herkimmät harvoin kohtaavat, paitsi Djurholmin lukiossa. Viisi teiniä ja hyvää tarkoittava opettaja. Tulos on katastrofi. Yhdeksän kuukautta myöhemmin 18-vuotias Maja Norberg astuu oikeuden eteen.
Mitä Maja teki tai jätti tekemättä? Miten mallioppilaasta voi tulla valtakunnan vihatuin teini? Miksi hän on täällä, oikeussalissa?
Lukija seuraa oikeudenkäynnin edistymistä Majan näkökulmasta. Tyttö on omituinen, äksy mutta täydellisen ainutkertainen eikä häntä tosiaan voi koko ajan rakastaa, mutta hänen pään sisällään viihtyy. Maja on kuin päivitetty versio J.D. Salingerin Sieppari ruispellossa -romaanin Holden Caulfieldistä.
Ehkä Maja ajautui raiteiltaan rakastuttuaan suurenmoiseen mutta vaaralliseen Sebastian Fagerholmiin, maan rikkaimman suurliikemiehen poikaan, poltti siipensä suhteessa eivätkä Majan vanhemmat kuulleet hänen hiljaisia avunhuutojaan. (kustantajan esittelytekstistä)Vuonna 2016 Ruotsin dekkariakatemian Paras ruotsalainen rikosromaani -palkinnon saanut Malin Persson Gioliton Suurin kaikista (Johnny Kniga 2017) ei välttämättä sovi dekkarin muottiin, ainakaan minun mielestäni. Toki rikoksesta on kyse, mutta pääpaino on sen oikeuskäsittelyssä. Oikeussalidraamaa, sitä tämä pikemminkin on. Olipa mitä oli, hyvin siitä on kirja saatu kasaan. Viiden nuoren ja opettajan murhaa käsitellään Majan näkökulmasta koko oikeudenkäynnin ajan, ja välillä mennään ajassa taaksepäin takautumien muodossa, jolloin moni asia saa selityksen. 

Jostain syystä minun oli vaikea saada tartutuksi kirjaan, mutta kun eräpäivä alkoi lähestyä ja samaan aikaan varausjono kasvaa, päätin kokeilla muutaman sivun. Ja lähti vetämään hyvin! Kun alkuun pääsin, ei lukemista meinannut malttaa lopettaa. Joskus aikanaan tykkäsin lukea John Grishamin oikeussalijuttuja, kunnes ne alkoivat tuntua toistavan itseään. Suurin kaikista oli paljon parempi kuin Grishamit. :)

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Malin Persson Giolito: Störst av allt
Suomentanut Tarja Lipponen
Johnny Kniga, 2017
414 sivua  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti