torstai 22. kesäkuuta 2017

Nuortenkirjoja Nordbooksilta

Nordbooks on ainakin minulle tähän asti suht tuntematon kustantamo, mutta nyt tuli vastaan pari kyseisen kustantamon uutta nuortenromaania, jotka molemmat yllättivät minut positiivisesti.


Päivi Artikainen on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Se näkyy hyvänä kielenä ja sujuvuutena. Adiós! (Nordbooks 2017) on vauhdikas ja värikäs romaani suomalaistytön vuodesta Espanjassa. 

Se on oikeasti niin väärin! 
Valpuri Laakson äiti päättää yllättäen, että heidän kahden naisen perheensä muuttaa vuodeksi Espanjan Aurinkorannikolle. Se jos mikä saa Valpurin suunnitelmat sekaisin. Kaiken lisäksi ysiluokka pitää selvitä uudessa koulussa, jossa ei ole yhtään tuttua. Jotain hyvää kotoa lähtemisessä silti on, kun Valpurin ei nyt tarvitse sietää silmissään Bitchiä, maailman kavalinta luokkakaveria. Vuosi Espanjassa tuo kuitenkin mukanaan yllätyksiä, itkua ja sotkua ja varsinkin ihanuutta - enemmän kuin Valpuri uskaltaa kuvitellakaan. (takakansiteksti)

Aika perinteinen nuortenromaani, hyvää perinteistä nuortenkirjakamaa realistisessa hengessä. Mutkia perhe-elämässä ja seurustelurintamalla, muutto ulkomaille ja sopeutuminen sinne, uudet kaverit ja ihastukset... näille on aina kysyntää. Loppu jäi vähän kutkuttamaan, mahtaisiko olla jatkoa vielä luvassa? Ainakin tällainen loppu jättää tilaa omille tulkinnoille, mikä on ainakin minusta aina mukava vaihtoehto.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Päivi Artikainen: Adiós!
Nordbooks, 2017
199 sivua

Anne Salovaara on myös kirjallisuuden opettaja, mikä myös näkyy tässä hänen esikoisteoksessaan. Afroditen askelin (Nordbooks 2017) on täynnä viittauksia vanhaan Kreikan mytologiaan ja kirjallisuuteen. 

Tämä novellikokoelma on kuvaus nuoruuden kiihkosta ja vapaudesta, itsensä etsimisestä ja peloista. 
Yhdessä novelleista Miko ja Jani liftaavat halki sateisen Euroopan päämääränään mystinen Stonehenge, toisessa novellissa taas Meeri tuntee jonkin vastustamattoman voiman kutsuvan häntä Ateenassa. Novelli Yhteydenpitoa kertoo rakkaustarinan, joka loppujen lopuksi yllättää kaikki. 
Kaikissa novelleissa Kreikan mytologia kuitenkin yhdistyy nykyaikaan. Ovatko tekomme vain uusia versioita tarinoista, jotka on kerrottu jo tuhansia vuosia sitten? (takakansiteksti) 

Kirjan kymmenen novellia on suunnattu ehkä vähän isommille nuorille, ainakin minusta novellit tuntuivat aika vaativilta. Myöskään kaikki mytologiaviittaukset eivät minulle auenneet, eivät vielä kirjan epiloginkaan jälkeen. Epilogissa on lueteltu, mihin myytteihin kussakin novellissa viitataan. Oidipus-tarina oli selkeä, samoin Afrodite, muut kyllä tuottivat enemmän päänvaivaa (ja googlettamista). 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Anne Salovaara: Afroditen askelin
Nordbooks, 2017
133 sivua 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti