keskiviikko 2. elokuuta 2017

Jakob Wegelius: Merten gorilla

Yksi hienoimpia tänä vuonna ilmestyneistä lasten- ja nuortenkirjoista on ehdottomasti Jakob Wegeliuksen Merten gorilla (WSOY 2017), sekä sisältönsä että ulkoasunsa puolesta. Kirja onkin valittu Pohjoismaiden parhaaksi lasten- ja nuortenkirjaksi vuonna 2015.Merten gorillan kertoja on Sally Jones, pienen rahtilaiva Hudson Queenin koneenkäyttäjä - ja gorilla. Kun Sally Jones ja hänen Pomonsa, suomalaiskapteeni Henry Koskela, saavat lastikeikan Portugalissa, kaksikko huomaa joutuneensa mukaan hämäriin salakuljetusbisneksiin. Pian Koskela tuomitaan syyttömänä Alphonse Morro -nimisen miehen murhasta ja koko Lissabon jahtaa "murhaajan apinaa". Uskollinen Sally Jones päättää todistaa kaikille, että Pomo on syytön. Siitä alkaa seikkailu, joka vie neuvokkaan gorillan Lissabonin sataman hämyisistä kortteleista maailman merille ja kaukomaille asti... (takakansiteksti)

Kirja on kuvitettu kauniisti, ja karttoja löytyy kirjan molemmista sisäkansista. Joka luvun alussa taas on siihen liittyvä mustavalkokuva. Kuvituksesta vastaa tekijä itse.Seikkailullinen kirja tuo mieleen niin vanhoja klassikoita (Stevensonin Aarresaari ja Vernen Maailman ympäri 80 päivässä) kuin uudempiakin lasten seikkailukirjoja (Ibbotsonin Virta vie viidakkoon ja Corderin Leijonapoika-sarja). Seikkailun lisäksi kirja sisältää jännitystä, pientä romanssinpoikasta ja huumoria. Se, mikä tässä taas alkoi mietityttää, on kohderyhmä ja kirjan paksuus. Tarinan puolesta kirjaa voisi ihan hyvin suositella jo vaikka nelos-viitosluokkalaisille, mutta kirjan muhkea koko (lähes 650 sivua) karsii aivan varmasti lukijoita.

Sijoitan kirjan Helmet-haasteen kohtaan 21: sankaritarina, sillä Sally Jones on kirjan todellinen sankari, joka tekee kaikkensa pelastaakseen Pomonsa.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Jakob Wegelius: Mördarens apa (2014)
Suomentanut Kati Valli
WSOY, 2017
647 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti