torstai 10. elokuuta 2017

Tamara McKinley: Merten taa (Uudisraivaaja #1)

On vuosi 1768. Kymmeniä tuhansia vuosia Australiaa ovat asuttaneet alueen omaperäistä luontoa ymmärtävät aboriginaalit. Mutta jättiläismäiset laivat täynnä valkoisia miehiä ovat saapumassa. Alkuasukkaat eivät voi aavistaa laivojen tuovan mukanaan väkivaltaa ja kulkutauteja, mutta eivät valkoiset miehet tee elämää uudella mantereella helpoksi toisilleenkaan. 
Laivassa purjehtii myös nuori, seikkailunhaluinen aatelismies Jonathan. Rakastettu Susan on jäänyt odottamaan Englantiin - ja odottaa kolme vuotta, kunnes avioituu toisaalle. Hänenkin tiensä vie aikanaan maapallon toiselle puolelle. Siellä entiset rakastavaiset kohtaavat uudelleen, tilanteessa, johon kumpikaan ei olisi toivonut joutuvansa. (takakannesta)Tamara McKinleyn Uudisraivaaja-trilogian aloittava Merten taa (WSOY 2009) on takakansitekstinsä mukaisesti hyvinkin romanttinen teos. Suuremmassa osassa on kuitenkin Englannin valtaaman Australian pitkä historia ja alkuperäiset asukkaat, jotka joutuvat ahtaalle valkoisten miesten saapuessa. Jotenkin tuntuu raivostuttavalta, että valloittajat ovat kautta aikojen katsoneet oikeaksi pakottaa edeltävät kulttuurit ja kansat sopeutumaan omiin tapoihinsa. Aboriginaalien kulttuuri on todella vanha, mutta brittien saapuessa Australian rannikoille se ajettiin melkoisen ahtaalle. Aivan purematta aboriginaalit eivät kaltoinkohteluaan kuitenkaan nielleet, ja siitä saadaan varmaankin lukea lisää sarjan seuraavassa osassa...

Edellisen lukemani McKinleyn teoksen tavoin tämäkin kirja sopii Muuttoliikkeessä-lukuhaasteeseen. Down Under -haasteesta merkkaan luetuksi kohdan 11: kirja, jonka tapahtumiin liittyy aboriginaalien historiaa, kulttuuria tai pyhiä paikkoja. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Tamara McKinley: Lands Beyond the Sea (2007)
Suomentanut Ulla Selkälä
WSOY, 2009
381 sivua   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti