torstai 29. maaliskuuta 2018

Katja Törmänen: Karhun morsian

Osittain Spefi-lukuhaasteen innoittamana olen lyhyen ajan sisällä lukenut useampiakin fantasiakirjoja, viimeisimpänä Katja Törmäsen hienon teoksen Karhun morsian (Like 2018).

Kaksi naista miesten hallitsemassa viikinkimaailmassa.
Ennalta määrätty kohtalo.
Karhun kirous kaiken yllä.
Toisilleen tuntemattomat nuoret naiset, Surmankylän Aslaug ja Suolakarin Freydis, kulkevat kohti sukupolvia vanhaa kohtaloa, joka ratkaisee paitsi heidän myös kylien tulevaisuuden. Alistuvatko naiset kohtalonsa edessä, vai etsivätkö he oman tiensä huolimatta siitä mihin muinaiset valat ja kunnia heitä velvoittavat?
Karhun morsian on tiivistunnelmainen fantasiaromaani, joka voitti Liken ja Tähtivaeltajan järjestämän spekulatiivisen fiktion kirjoituskilpailun. (takakansiteksti)Tähän romaaniin on yhdistelty onnistuneesti historiallisia aineksia, fantasiaa ja vanhoja uskomuksia. Karhu on oikeasti ollut melkoinen jumalhahmo, jota on pelätty ja palvottu varsinkin Pohjoismaissa. Keskiössä on kaksi toistensa naapureina sijaitsevaa kylää, joista toisessa Karhu on hylätty ja kielletty. Silti molemmissa kylissä monen ihmisen kohtalo on sidottu jollakin tavalla Karhuun.
Ei ollut samantekevää, koska lapsi sai alkunsa. Pahin aika oli silloin, kun kylmin talvi oli jo ohitettu, mutta yö ja päivä olivat vielä tasavahvat. Se ei ollut hyvä aika ihmislapsen aloittaa taivaltaan, ei silloin kun Karhu heräsi ensimmäisen kerran. Tuolloin siitetyt lapset lähdetettiin, sillä he kantoivat sisällään valon ja pimeän rajaa, ja siltä rajalta oli helppo pudota.Aina lähdettäminen ei kuitenkaan onnistunut. Ja jos kyseessä oli Karhun morsian, se tarkoitti että Karhu halusi isomman uhrin, ja kun synnytyksen aika sitten vuoden pimeimpänä yönä koitti, Karhu odotti. (kirjan takakansiliepeestä)
Kirjan sisältämät takautumat ja siirtymät kylien välillä hankaloittivat jonkin verran kärryillä pysymistä, samoin Freydisin ja Aslaugin hahmojen samankaltaisuus. Tälle toki löytyi hyvinkin luonteva ja toimiva selitys, mutta ennen sitä olin vähän hukassa.

Kirjalla kuittaan Spefi-lukuhaasteen kohdan 2: fantasiakirja.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Katja Törmänen: Karhun morsian
Like, 2018
390 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti