sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Lomalukemista vol. 5 - Seppo Porvali: Kersantti Kalle Päätalo

Taas vähän erilaista lukemista! :D Olen jo kertaalleen ainakin tainnut mainita että fanitan Kalle Päätaloa täysillä. Iijoki-sarja on luettu kokonaisuudessaan ainakin kolme-neljä kertaa, ja Koillismaa-sarja samoin. Yksittäisistä teoksista en ole niin innostunut. Joku noissa sarjoissa vaan viehättää ihan älyttömästi. 

Kalle Päätalon elämästä saa erittäin hyvän kuvan lukemalla nuo edellämainitut sarjat. Silti aina on mielenkiintoista lukea muidenkin kirjoittamia henkilökuvauksia. Seppo Porvali oli Kalle Päätalon hyvä ystävä, ja hän on kirjoittanut toisenkin teoksen Kalle Päätalosta: Kalle Päätalo, Ison miehen savotta. Tämä lukemani Kersantti Kalle Päätalo : mestarikirjailijan sota (Revontuli 2015) kertoo alaotsikkonsa mukaisesti Päätalon sotataipaleesta. 



Kalle Päätalon sota alkoi lossimiehenä Romppasensalmella, mistä hän siirtyi pioneerikoulutukseen Korialle joulukuun 1939 lopulla. Jatkosodassa Kalle kuului Hjalmar Siilasvuon III Armeijakunnan Jalkaväenrykmentti 53:een, jonka komentajana toimi everstiluutnantti Jussi Turtola. Suomalaiset etenivät saksalaisten aseveljien rinnalla syvälle Vienan korpeen tavoitteena Louhi ja Muurmannin rata. 
Venäläiset pistivät kovan kovaa vastaan. Kohtalokkaassa vastahyökkäyksessä Kalle haavoittui vaikeasti jääden loppuiäkseen invalidiksi. Hän oli jo sotasairaalassa kuullessaan, että JR 53 oli joutunut mottiin. Jussi Turtola kaatui. Kalle toipui, ja määrättiin Siiranmäellä Karjalan kannaksella sijaitsevan vankileirin talousaliupseeriksi. Piikkilanka-aitauksen takana ei ollut venäläisiä sotavankeja, vaan suomalaisia sotilaskarkureita, murhamiehiä ja huijareita. 
Kirjailija Seppo Porvalin 32. teoksessa kerrotaan laajasti ja historian taustaa vasten niistä olosuhteista, joissa tuleva menestyskirjailija vietti sotavuotensa ja millaisissa tehtävissä. Vastataan myös kysymykseen: miksi Kalle joutui mukaan epätoivoiseen hyökkäykseen Vienan korvessa Kapustnajajoen varrella elokuussa 1941. (takakansiteksti)

Kirja pohjautuu laajasti Päätalon Iijoki-sarjan sotavuosia käsitteleviin osiin, Hjalmar Siilasvuon ja Mannerheim-ristin ritari Paavo Kolin elämäkertoihin sekä Martti Turtolan teokseen Kyllä täällä kaatuakin voidaan : suomalainen upseerinkohtalo 1941 (Otava 2000), jossa hän kertoo setänsä Jussi Turtolan kohtalosta. Siis mitään sinänsä uutta ja mullistavaa tietoa kirja ei tarjoa, mutta pidin kovasti siitä, miten nämä ihmiskohtalot on otettu käsittelyyn samojen kansien väliin. Vaikka sotahistoria kiinnostaakin, ja Iijoki-sarja on tullut luettua useamminkin, silti en ollut osannut yhdistää Turtolaa Päätaloon. Oikea historia tuli jälleen kerran elävämmäksi kirjan kautta, hurraa sille! \o/

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 3 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Seppo Porvali: Kersantti Kalle Päätalo : mestarikirjailijan sota 
Revontuli, 2015
219 sivua  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti