perjantai 29. heinäkuuta 2016

Miten sumu syntyi ja muita inuiittien ja jupikien taruja

Kirjapinossa on jo pitkään odottanut pikkuruinen kirja, Miten sumu syntyi ja muita inuiittien ja jupikien taruja (Savukeidas 2013). Nyt sain sen viimein luettua, ja bloggauskin ehtii vielä Kansojen juurilla -haasteeseen. :)

Kirja on nimensä mukainen kokoelma eskimosatuja Grönlannista, Pohjois-Kanadasta ja Alaskasta. Ne kertovat uteliaista hiirilapsista, kilvoittelevista shamaaneista, jättiläiskoirista, kyliä hajottavista orpopojista ja siitä miten sumu syntyi. 
Lyhyet sadut kuvaavat ihmisten ja eläinten yhteistä taivalta rannattoman taivaan ja lumen välillä. Kiehtovan arktisen tarukokoelman on toimittanut ja kuvittanut Mika Vaaranmaa. (takakannesta)Pieneen kirjaan mahtuu 25 enemmän tai vähemmän sympaattista tarinaa pohjoisilta alkuperäiskansoilta. Tarinoista ensimmäinen kertoo maailman synnystä ja ihmisten saapumisesta: 

"Ja kun maailma oli valmis, saapuivat ihmiset. Kerrotaan, että he tulivat esiin maasta. Pajupensaiden peittämästä maasta ilmestyi pieniä, pajunlehtien peittämiä lapsia. He makasivat potkiskellen pienten pensaiden keskellä, sillä he eivät osanneet edes ryömiä, ja maasta he saivat myös ravintonsa. 
Sitten kerrotaan jotain miehestä ja naisesta, mutta mitä oikeastaan? Sitä ei tarkalleen tiedetä. Milloin he löysivät toisensa ja milloin he olivat varttuneet? Minä en tiedä. Mutta nainen ompeli lapsille vaatteita ja lähti sitten vaeltamaan. Ja hän löysi pieniä lapsia, puki heidät valmistamiinsa asuihin ja toi heidät kotiinsa. 
Tällä tavoin ihmisten määrä lisääntyi." (s. 7)

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 2 tähteä
Kirjan tietoja: 
Miten sumu syntyi ja muita inuiittien ja jupikien taruja 
Suomentanut, kuvittanut ja toimittanut Mika Vaaranmaa
Savukeidas, 2013 
79 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti