lauantai 6. tammikuuta 2018

Hannu Mäkelä: Voimalla seitsemän pöllön

Hannu Mäkelä on jostain syystä kuulunut aina niihin kirjailijoihin, joiden kirjoista en ole sanottavammin pitänyt. Nyt päätin kuitenkin antaa mahdollisuuden hänen uusimmalle lastenkirjalleen Voimalla seitsemän pöllön (Tammi 2017). Kirjan kannessa ja nimessä on jotain, mikä vetoaa.

Huhuu, huhuu, Isopöllö puh-huu!
Hannu Mäkelän kirjoittama ja Elina Warstan kuvittama Voimalla seitsemän pöllön tuo maailmaan hymyä ja hyvää tuulta, pöllöjen viisautta. Mukana on myös maistiaisia pöllöjen kansalliseepoksesta, Pönttö-Kalevalasta.
Isopöllö päättää muuttaa Suurkorven omaksi valtakunnakseen ja alistaa toiset pöllöt alamaisikseen. Tämä ei ole helppoa, sillä muilla pöllöillä on asiasta omia ajatuksia ja ne vastustavat hanketta kukin tavallaan. Kaiken lisäksi metsään muuttaa yllättäen suuri harakkaparvi. Miten tulijoiden kanssa tulla toimeen, siinäpä kysymys johon ei seitsemän pöllön voiminkaan saada heti vastausta. (takakansiteksti)


Itse asiassa tämä oli oikeastaan aika hauska kirja. Suurkorven seitsemän pöllöä, Isopöllö, Jadepöllö, Kookos, Valkopöllö, Kivipöllö, Puupöllö ja Kaleva ovat jokainen omia persoonallisuuksiaan. Pöllöistä suurin on Isopöllö, ja hän tietää kokonsa antavan hänelle melkoisen etulyöntiaseman kaikessa. Tämä vaikuttaa nousevan hänelle päähän ja hän päättää julistautua Suurkorven valtiaaksi. Tai ei, Suurkorvesta tulee tietenkin ihan uusi valta(va)kunta, jonka nimeksi tulee Isopölölä. (Isopöllö ei ole kirjallisesti yhtä lahjakas kuin Kivipöllö, joka on runoilija.) Isopöllön yllätykseksi alamaiset eivät olekaan yhtä suostuvaisia tähän kuin se oli kuvitellut. Ja kun vielä harakat päättävät tulla asumaan samaan metsään, on soppa valmis.

Ainakin näin aikuislukijalle kirjan parasta antia ovat selkeät kirjalliset viittaukset ja vaikutteet, sekä Kivipöllön osuvat mietelauseet: "Pöllön elämä ei ole pöllömpää", "Pöllökö pölhö, höpö höpö" sekä "Pöllö tarkoittaa niin viisasta kuin tyhmää". Myös Elina Warstan kuvitus sopii kirjaan erinomaisesti.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Hannu Mäkelä: Voimalla seitsemän pöllön
Kuvittanut Elina Warsta
Tammi, 2017
119 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti