torstai 4. elokuuta 2016

Anne-Maija Aalto: Syvään veteen

Sinä talvena minä nyrjähdin. Oli kuin sydän olisi kääntynyt nurinpäin. Vesi oli syvää ja upottavaa, ja melkein kadotin siihen itseni. Mutta sitten: tuli kevät. 
Halusin olla Taika 15 vuotta, huoleton, höyhenenkevyt, kaunis. Mutta sen sijaan minulla oli kellarihuone tädin luona ja kuollut äiti ja Indonesiaan paennut isä. Päätin luoda nahkani, jättää kaikki lapsellisuudet. Minusta tulisi uusi, ja sitten Antti näkisi. Mies korjaisi säröt, veisi kaipuun mukanaan. Eihän mikään, mikä tuntui näin oikealta, voinut olla väärin? 
Kaunis, lohtua tuova esikoisromaani kertoo yhdeksäsluokkalaisesta Taikasta, jonka äiti on kuollut auto-onnettomuudessa. Lukija kokee yhdessä päähenkilön kanssa tunteiden koko kirjon: kivun, ilon, surun, rakkauden. (takakansiteksti)

Anne-Maija Aalto: Syvään veteen (Otava 2016)

Todella kauniisti kirjoitettu tarina, joka on saanut kunniamaininnan Otavan nuortenromaanikilpailussa. Kirjan alussa vietetään hautajaisia. Taikan äiti on kuollut, ja jäljelle jääneiden täytyy aloittaa uusi elämä. Isä on päättänyt paeta omaa suruaan Balille, ja Taika saa mennä tätinsä luo toiseen kaupunkiin, uuteen kouluun. Taikan on vaikea ymmärtää isän ratkaisua, vaikka hän toisin tälle väittääkin. Tosin samaan pyrkii Taika itsekin - unohtamiseen. Kun kipeästä asiasta ei puhuta, se lakkaa olemasta, toivoo Taika. Vaikka eihän se niin mene, ikinä. 

Lohtua kaiken kurjuuden keskelle tuo Antti, ihana äidinkielenopettaja, joka pyytää Taikan mukaan kirjoittajapiiriin. Taika rakastuu korviaan myöten opettajaansa, ja vastarakkauden hakemisesta tulee hänelle lähes pakkomielteinen pakokeino surusta. Samalla suru pyrkii ottamaan hänet valtaansa täysin. Taika on vaarassa joutua syvään veteen, se houkuttaa häntä. Lopulta tulee pysähtymisen paikka. 

Vaikka kirjassa oli omat kliseiset kohtansa, se piti tiiviisti otteessaan ja liikutti. <3

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Anne-Maija Aalto: Syvään veteen 
Otava, 2016
253 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti