tiistai 30. elokuuta 2016

Rainbow Rowell: Eleanor & Park

Vuosi 1986. Eleanor ja Park tietävät, että ensirakkaus on harvoin ikuista. Silti he heittäytyvät sen vietäviksi. 
Tätä oli teinirakkaus ennen tekstiviestejä, Facebookia, Twitteriä, Instagramia ja Snapchatia. 
Park luovii läpi lukuvuosien pitäen matalaa profiilia, kuunnellen Smithsiä ja vältellen ikätovereitaan. Sitten kouluun tulee uusi tyttö, Eleanor. Isokokoisesta, punatukkaisesta ja omituisesti pukeutuvasta tytöstä tulee välittömästi kiusaajien silmätikku. Kun Park huomaa Eleanorin lukevan salaa sarjakuvia, alkaa ystävyys. Hitaasti siitä kehittyy jotakin enemmän. Eleanor ja Park kertovat varovaisesti etenevän rakkaustarinansa vuorotellen, hersyvän dialogin kautta. 
Eleanor & Park kertoo siitä, millaista on, kun perhe on rikkinäinen ja väkivallan uhka jatkuva. Se kertoo, millaista on, kun vanhat ystävät muuttuvat teini-iässä pahimmiksi vihamiehiksi. Se kertoo, millaista on, kun kaiken synkkyyden keskellä joku yhtäkkiä välittää ja haluaa pitää kädestä kiinni. 
Eleanor & Park sai ilmestymisvuotenaan 2013 lukuisia nuortenkirjallisuuspalkintoja, ja sen käännösoikeudet on myyty neljäänkymmeneen maahan. (takakansiteksti) 


Rainbow Rowell on jälleen minulle ihan uusi kirjailijatuttavuus. Eleanor & Park (Viisas elämä / Basam Books 2016) on ensimmäinen hänen teoksistaan suomennettu. Toivottavasti muitakin teoksia saadaan suomeksi tämän jälkeen! 

Vuonna 1986 en ollut itse vielä teini-ikäinen vaan pahainen yhdeksänvuotias. Romaanissa kuvattu aikakausi oli silti hyvin tutun tuntuinen, vaikkakin tapahtumapaikka eroaa varsin paljon omista lapsuusmaisemistani. Silloin todellakin elettiin aikaa ennen sosiaalista mediaa ja edes kännyköitä. Kavereille soitettiin lankapuhelimella, eikä voitu olla varmoja siitä kuka siellä vastaa puhelimeen. Tämä on muuten asia, jota oman teini-ikäisenkin on vaikea ymmärtää... :D 

Vaan olipa aikakausi ja ympäristö mikä tahansa, yksi asia on varmaa. Se on tietenkin ihastuminen ja rakastuminen. Ja siitä nimenomaan on tässä kirjassa kyse. On poika ja tyttö, ja ensin ei voida muka sietää, ja sitten siedetäänkin, ja tutustutaan, ja ollaan melkein kavereita, ja ihan oikeesti kavereita, ja sitten jo vähän pussataankin, ja kaikkee. Ihanaa. :) 

Eleanorille ja Parkille asiat vaan eivät ole kovinkaan yksinkertaisia. Eleanorin perhe on kaikkea muuta kuin tukeva ja kannustava, Parkin äiti taas osallistuu heidän elämäänsä välillä vähän liikaakin. Ja Eleanoria kiusataan. Kun se pahin kiusaaja lopulta selviää, alkaa näyttää siltä että Eleanorin ja Parkin yhteinen aika on lopussa...

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja:
Rainbow Rowell: Eleanor & Park (2013)
Suomentanut Terhi Kuusisto 
Viisas elämä / Basam Books, 2016
384 sivua 

1 kommentti:

  1. Tämä oli ihana! Luin kirjan keväällä ja nyyhkin paljon lopussa. Eläydyin kanssa niihin teinivuosien ihastumisiin ja vaikeisiin tunteisiin. Parkin ihanat pienet alun tutustumisyritykset ja sarjakuvat olivat todella hellyttäviä :)

    VastaaPoista