sunnuntai 7. elokuuta 2016

Winston Graham: Kapinallinen (Poldark #1)

Mahtavaa kun tälle vuodelle on ilmestynyt paljon hyviä historiallisia romaaneja! Yksi niistä on "vanhan lämmittelyä", eli uusintapainoksena ilmestynyt Winston Grahamin Poldark-sarjan aloitus Kapinallinen (Gummerus 2016), joka on ilmestynyt liki neljäkymmentä vuotta aikaisemmin nimellä Ross Poldark : Namparan herra (1977). Tätä uutta painosta varten myös suomennosta on uudistettu, ja minusta ainakin oikein mainiosti. En toki ole alkuperäissuomennosta lukenut, mutta silti. Kieli tuntui tyyliin sopivalta, muttei liian vanhahtavalta. 

Cornwall 1783-1787
Ross Poldark palaa haavoittuneena Yhdysvaltain vapaussodasta kotiinsa pieneen kaivoskylään Englannissa. Perillä Ross saa kuulla isänsä kuolleen, kotitilansa ränsistyneen ja rakastamansa naisen kihlautuneen hänen serkkunsa kanssa. 
Vaikka Ross tajuaa olevansa ulkopuolinen kovaa vauhtia muuttuvassa maailmassa, ei hän anna periksi. Hänen epätoivoisia kaivostyöläisiä ja talonpoikia kohtaan tuntemansa sympatia kantaa yli luokkarajojen ja vaikeiden aikojen. Suurin käännekohta miehen elämässä on kuitenkin se, kun hän pelastaa katukahakan keskeltä nuoren kaltoinkohdellun tytön ja ottaa hänet kotiinsa palkolliseksi.(takakannesta)

Jotain tuttua kirjan henkilögalleriassa ja alkuasetelmassa oli, mutta en millään saa päähäni, mistä tämä tuttuus tulee. Päähenkilö Ross Poldark joutuu heti aluksi kokemaan valtavan suuren pettymyksen, kun hänen rakastettunsa Elizabeth onkin kihlautunut toisen kanssa. Tämä tekee Rossista eristäytyvän ja sulkeutuneen, mutta oikeudenmukaisena hän säilyy, ja pitää heikompiensa ja alempiensa puolta. Hän kuitenkin onnistuu yllättämään itsensäkin ottamalla hoteisiinsa niin kotonaan kuin kyläläisten parissa kaltoinkohdellun Demelza-tytön. Tästä seudun juorukellojen kielet alkavat kalkattaa lakkaamatta - siitähän ei hyvä seuraa kun mies ryöstää itselleen tyttölapsen. Ross ja Demelza kuitenkin tietävät itse suhteensa oikean laadun. Yllätyksiä on kuitenkin luvassa silläkin saralla. Demelzasta kasvaa kaunis nuori nainen, jonka isä yrittää saada takaisin kotiin ilmaiseksi piiaksi. Demelzalla on kuitenkin muita suunnitelmia...


Kirjan kannessa komeilee Hobitistakin tuttu näyttelijä Aidan Turner, joka esittää pääosaa eli siis Ross Poldarkia BBC:n sarjassa. Sarja esitetään meillä Suomessakin YLEn toimesta tänä syksynä. Töllöt auki siis tiistaisin klo 21.30 4.10. lähtien! :) 

Kirjasarjasta olen toki aiemmin kuullut, mutta en koskaan lukenut. Nyt tuli hyvä tilaisuus tarttua kirjaan, ja vetävän tyylistä tekstiä kun oli, luin kirjan parissa päivässä. Toinen osa Demelzan laulu ilmestyy vielä tänä syksynä, ja tästä kirjasta saatiin Kapinallisen lopussa pieni maistiainen. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Winston Graham: Ross Poldark (1945)
Kolmas painos, uudistettu suomennos
Suomentaneet Irmeli Sallamo ja Anuirmeli Sallamo-Lavi 
Gummerus, 2016 
555 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti