tiistai 16. elokuuta 2016

Lois Lowry: Gathering blue (Giver Quartet #2)

Luettuani jokin aika sitten Lois Lowryn hienon nuorten dystopian The Giver, päätin heti varata sarjan seuraavan osan koska kirja loppui mielestäni kesken. Sainkin kirjan aika pian käsiini, mutta yllätykseni oli melkoinen kun kirjassa ei puhuttu mitään edellisen kirjan henkilöistä. Ei sanaakaan. Aloinkin epäillä, että kaikki sarjan osat mahtavat olla itsenäisiä ja käsitellä eri henkilöitä, kylläkin samassa hengessä ja ns. samassa maailmassa. Ei hassumpi idea tämäkään, jos näin on.


Sarjan toinen osa, Gathering blue (Houghton Mifflin Harcourt 2000), esittelee lukijoille Kiran. Kira on asunut koko ikänsä pienessä kylässä, kaksin äitinsä kanssa. Isäänsä Kira ei ole koskaan nähnytkään, tämä on kadonnut metsästysretkellä ennen Kiran syntymää. Äiti sanoo petojen vieneen isän. Ja nyt äitikin viedään Kiralta. Hän on sairastunut ja kuollut, ja Kira jää yksin.

Yksinäisyyttäkin pahempi kohtalo uhkaa Kiraa, kun hän palaa takaisin kylään saattamasta äitinsä henkeä. Häntä ei haluta enää yhteisöön, koska hän on rampa. Hänet olisi pitänyt viedä pois jo heti syntymänsä jälkeen, sanoo Vandara, kylän naisista ilkein. Kira tuntee henkensä uhatuksi, ja muistuttaa Vandaraa säännöistä. Jos kylässä syntyy riitatilanne, joka voi vaatia ihmishenkiä, on riitatilanne käsiteltävä Neuvoston edessä. Jos näin ei tehdä, ja ihmishenki menetetään, on kuoleman aiheuttajankin kuoltava.

Niin Kira päätyy Neuvoston eteen, ja yllätyksekseen hän saa puolustajakseen Jamisonin. Hän vastaa Kiran puolesta kaikkiin Vandaran esittämiin syytöksiin ja tulkitsee sääntöjä Kiran eduksi. Kaiken päätteeksi Kira huomaa asemansa kohonneen: hän saa asuintilat ja työtä, sillä hänen kädentaitonsa on huomattu. Äiti on ollut taitava ompelija ja värjääjä, ja Kirakin on ehtinyt oppia jotakin. Vaan kaikista taitavin hän on kirjonnassa - välillä hänestä tuntuu että kauniit kuviot syntyvät kuin itsestään.

Kiran tärkeimmäksi tehtäväksi annetaan Laulajan puvun kunnostaminen. Laulajan ainoa tehtävä on laulaa kylän historiasta kertova laulu kerran vuodessa järjestettävässä seremoniassa. Laulu on pitkä ja monimutkainen, ja sen muistamisessa auttavat sekä hänen pukunsa että sauvansa, jonka kunnostamisesta vastaa taitava puuseppää Thomas. 

Kira joutuu tunnustamaan, ettei hän ole ehtinyt oppia värjäämisestä juuri mitään. Niin Kira passitetaan vanhan Annabellan luokse, joka on aikanaan opettanut jo Kiran äitiä. Annabellalta Kira saa niin valmiita lankoja kuin oppia värjäämisessä. Sinisen langan värjääminen osoittautuu kaikkein haastavimmaksi tehtäväksi. Kiran äiti ei osannut valmistaa sinistä lankaa, mutta Annabellalta Kira kuulee, että siihen tarvittavaa kasvia on toki saatavilla, mutta kaukana. Myös Kiran ystävä Matt kuulee tämän ja päättää auttaa Kiraa. Hän lähtee etsimään siniseen väriin tarvittavaa kasvia. 

Seremoniapäivä lähestyy koko ajan, ja Kiran kädet ovat täynnä työtä. Onneksi hän on saanut valmiita lankoja Annabellalta, sillä värjäämään hän ei millään olisi ehtinyt. Mutta mihin Matt on oikein joutunut? Ja kenen itkun Thomas kuulee öisin? 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Lois Lowry: Gathering blue 
Houghton Mifflin Harcourt, 2000
215 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti