tiistai 27. joulukuuta 2016

Juha Seppälä: Mitä sähkö on?

Taas täsmälukemista haasteeseen. Helmet-haasteen kohta 13 on jo pitemmän aikaa tuottanut päänvaivaa - kirja jonka nimi on kysymys? Sitten yhtäkkiä hoksasin kirjaston hyllyssä Juha Seppälän teoksen Mitä sähkö on? (WSOY 2004), hurraa! 

Juha Seppälän kuudessa kirkkaassa novellissa kysytään suuria kysymyksiä. Pääsiäisyö on kipeä ja groteski draama, jossa kajastaa armon aurinko, kun kaikki luurangot on ensin kiskottu kaapeista. Kultalampi on tiivis kertomus etsimisestä, elämisestä, elämättä jättämisestä ja rakkaudesta, joka oli kuuma ja nopea kuin Siperian kesä. Lähde kysyy, mitä me elämältämme haluamme. Bisnesenkelissä pelaamisen taidon osaava mies ryhtyy pelaamaan ihmisillä ja häviää kaiken. Mestarillinen Mitä sähkö on? kysyy, mitä sähkö todella on, mikä paikka on maailma ja mitä sitten kun iso yhteys katkeaa. Kimalaisen hunajaa kohoaa kokoelman ja tietyllä tavalla kirjoittajansa koko tuotannon intiimiksi codaksi. Sen elokuisessa viljapölyssä kimaltaa rakkaus ja kaipuu - elämä, joka on pitkää luopumisen sarjaa. (takakannesta) 


Pidin kokoelmasta, vaikka en ymmärtänyt puoliakaan sen novelleista. En kuitenkaan ole koskaan uskonut siihen että kaikki pitäisi aina niin täydellisesti ymmärtää (puhkianalysoinnista puhumattakaan). Vaikkei kaikista novelleista niin syviä muistijälkiä jäisikään, kyllä nekin ajatuksia onnistuvat herättämään. Ja kaunista kerrontaa nämä kaikki olivat. Koskettavimpana novelleista pidin Pääsiäisyötä. Siinä on jotakin perin suomalaiskansallista, johon on helppo samaistua vaikkei samanlaisia elämänkokemuksia olisikaan. Erikoisin ja mieleenpainuvin novelli oli Mitä sähkö on?, jossa sähkö saa lähes jumalallisen aseman. Kuvattu maailma on lähes dystooppinen, mutta silti kovin tuttu. Ehkä tässä tilanteessa ollaan ihan kohta? Tuttuja kysymyksiä nousee esille: "Pystyisimmekö me enää tekemään mitään tilanteessa, jossa yhteiskunnan sydämen kammiovärinä olisi alkanut?" (s. 175) "Mitä sitten, kun yhteys katkeaa?" (s. 176) Näitä olen pohtinut itsekin, en juuri näillä termeillä ja sanoilla, mutta kuitenkin. 

Helmet-haasteen lisäksi pääsen aloittamaan tällä kirjalla Reader, why did I marry him? -blogissa alkaneen novellihaasteen. Saldona kuusi (6) novellia.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja: 
Juha Seppälä: Mitä sähkö on?
WSOY, 2004
203 sivua

1 kommentti:

  1. Muistathan tehdä viimeistään tänään läpi historian -haasteen koonnin ja käydä linkittämässä sen blogiini.

    VastaaPoista