sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Venla Saalo: Sateenvarjotarina

Eipä ole pitkään aikaan tullut vastaan näin hienoa ja omituista tarinaa kuin Venla Saalon Sateenvarjotarina (Robustos 2016). Kiitos Lukutoukka-Kristalle vinkistä! :)

Sateenvarjotarina alkaa, kun Myrsky tapaa elämänsä sateenvarjon. Moninaisten vaiheiden jälkeen Myrsky, ystävänsä Rasmus ja sateenvarjokaupan kaunis myyjätär joutuvat keskelle kansainvälistä hämäräbisnestä. 
Sateenvarjotarina on kertomus neuvokkuudesta ja ennakkoluulottomuudesta - ja tietenkin rakkaudesta. (takakansiteksti)Pidin jo Venla Saalon edellisestä nuorten aikuisten kirjasta Kirkkaalla liekillä (Robustos 2012), mutta siinä tarina oli huomattavasti synkempi ja vaikeaselkoisempi. Sateenvarjotarinan idea on yksinkertainen: tyyppi löytää (varastaa) elämänsä sateenvarjon ja on täysin myyty. Tyypin kaveri käy pahoittelemassa asiaa sateenvarjokaupassa ja rakastuu myyjättäreen, joka taas vaatii sateenvarjoa heti takaisin, koska se ei edes ollut myytävänä. Selviääkin, että sateenvarjo on ihan jotain muuta kuin sateenvarjo, ja sen oikea omistaja on valmis väkivaltaisuuksiinkin jos ei muuten saa sitä takaisin. 

Kirjoitin "tyyppi" ihan sen takia, että kirjan sateenvarjoon rakastuva Myrsky ei ole ihan tavallisimmasta päästä oleva kaveri. Jo sukupuolen määrittäminen kesti jonkin aikaa: 

Päältä päin katsottuna Myrsky oli outo tyyppi, jolla oli nytkin päällä 80-luvun mekko olkatoppauksineen - itse tuunattua kirpparikamaa, niin kuin kaikki sen muutkin vaatteet - reikäinen farkkurotsi, siistit punaiset tennarit, maiharityylinen lätsä ja pari niittivyötä. Sen lintumaisen nenän oikeanpuoleisessa sieraimessa oli lävistys, jossa tällä kertaa heilahteli pala ohutta hopeaketjua. Kaiken kruunasivat vastakasvatetut viikset ja musta pörrötukka, joka oli näköjään ajeltu vasemmalta kokonaan pois. (s. 8)

...ja loppujen lopuksi se ei edes ole oleellista tässä kirjassa, sillä myöhemmin Myrskyyn viitataan myös sanalla androgyyni. Hän on mikä on, eikä sillä väliä, ja hänen rakkaansa on sateenvarjo nimeltä Umpu. Kekseliästä ja ihastuttavaa, pisteet Venla Saalolle. :)

Rakkautta kirjasta löytyy ihan sitä perinteisempääkin lajia: Myrskyn paras ystävä Rasmus ihastuu korviaan myöten sateenvarjokaupassa työskentelevään Agnessaan. Mutta rakkauden sijasta erityisen tärkeässä asemassa kirjassa on ystävyys. Myrsky ja Rasmus ovat olleet ystäviä jo lapsista saakka, ja vaikka he ovat täysin erilaisia, ystävyys kestää. Myrsky joutuu helposti porukan silmätikuksi ja pilkan kohteeksi, mutta Rasmus on aina valmis puolustamaan ystäväänsä. Vaikka sitten poikien yhteisen mökkiviikonlopunkin keskeytymisen uhalla. Niinpä tällä kirjalla pääsenkin aloittamaan Arca Fabulorum - Tarina-arkku -blogissa alkaneen BFF-lukuhaasteen.

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja: 
Venla Saalo: Sateenvarjotarina
Robustos, 2016
163 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti