perjantai 9. joulukuuta 2016

Loppuvuoden "avautuminen" ja uusi lukuhaaste


Tänään tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun pistin tämän blogin alulle. Suurimpana syynä tähän oli lukuhaasteista kiinnostuminen ja niistä raportointi, ja sillä tiellä taidan jatkaa tästä eteenpäinkin. :) Haasteet eivät tunnu millään tavalla rasitteelta, vaan koen että lukeminen on monipuolisempaa ja ehkä jopa mielekkäämpää kuin aiemmin. Ja juuri tuo mielekkyys on se juttu, mikä tuntuu minulle erityisen tärkeältä. Kun luen, minun ei tarvitse tehdä mitään muuta. Niin kuin vaikkapa syödä. Siis syöpötellä, ihan huvikseen. Ja nyt seuraa sitä avautumista, sori vaan... ;)

Syöminen on pääelinkeino, sanotaan. Entäs kun siitä tulee keinottelua? Ainakin minä käsitän keinottelun jokseenkin negatiiviseksi ilmaisuksi. Silloin syöminen ja keinottelu muodostavat myös jokseenkin negatiivisen käsitteen: syömishäiriöt.

Syömishäiriöillä tarkoitetaan psykosomaattisia kehon ja mielen sairauksia. Niiden taustalla on psyykkistä pahoinvointia, joka ilmenee häiriintyneenä syömiskäyttäytymisenä ja muutoksina sairastuneen fyysisessä tilassa. Käyttäytyminen on epänormaalia erityisesti suhteessa ruokaan, painoon ja liikuntaan. Myös käsitys itsestä ja omasta kehosta on usein vääristynyt. (Syömishäiriöliitto SYLI ry)

Yleensä syömishäiriö käsitetään joko anoreksiaksi tai bulimiaksi, mutta muunkinlaisia häiriöitä on. Itse olen kärsinyt ahmintahäiriöstä lähes koko elämäni, mutta aktiivisesti tiedostanut ja tunnustanut sen vasta pari vuotta sitten.

Tärkein ja konkreettisin asia, mitä varsinkin ahmintahäiriöstä kärsivä ihminen voi tehdä, on laihduttamisen lopettaminen. Ja se onkin helpommin sanottu kuin tehty. Kun olet koko elämäsi kärsinyt ylipainosta ja pyrkinyt siitä eroon, ajattelutapojen muuttaminen on tolkuttoman vaikeaa. Ei saa laihduttaa, vaan pitää opetella syömään oikein. Pitää opetella hyväksymään itsensä sellaisena kuin on, kaikkine kiloineen. Kun sitten lopulta oppii syömään oikein, paino-ongelmallakin on hyvät mahdollisuudet korjaantua. Se ei vaan saa olla itsetarkoitus, se on vain erittäin toivottava seuraus.

Tällä matkalla olen nyt, ja siksi (ja vuosipäivän kunniaksi) haluan aloittaa uuden Syöminen sallittu! –lukuhaasteen. Syömis- ja varsinkin ahmintahäiriöstä kärsivälle mikään ruoka ei pitäisi olla kiellettyä. Kaikkea saa syödä, kohtuullisesti. Ihan niin kuin kuka tahansa.

Kuvaa saa käyttää haastepostauksissa. Kuvan lähde: Pixabay.
Haasteeseen sopii luettavaksi mikä tahansa kirja seuraavista kategorioista: 

1. Romaani, jossa ruoka on tärkeässä asemassa
2. Romaani, jonka joku henkilö kärsii syömishäiriöstä
3. Syömishäiriöitä käsittelevä tietokirja

Haaste alkaa siis tänään, 9.12. ja loppuu toukokuussa valtakunnallisena Älä laihduta -päivänä eli 6.5.2017. Haastan kaikki (ja erityisesti blogiani seuraavat kanssalukijat) lukemaan edes yhden jollakin tapaa syömishäiriöihin liittyvän kirjan. :)

Ei siis laihduteta, vaan pidetään huolta itsestämme syömällä oikein. Kiitos.

kuvan lähde: Syömishäiriöliitto - SYLI ry


6 kommenttia:

 1. Tämä on todella tärkeä aihe ja mielenkiinnolla jään haastetta seuraamaan. Harkitsen vielä, osallistunko, kun viime aikoina lukeminen on ollut jotenkin niin vaikeaa.

  VastaaPoista
 2. Vautsi, tosi tärkeä aihe. Hienoa että laitoit haasteen pystyyn. Voisin miettiä piakoin mitä tähän voisin lukea, näin alustavasti uskaltaisin luvata ainakin yhden lukevani.
  Tiia

  VastaaPoista
 3. Kiitos rohkeudestasi, Evaria! Tämä on hyvin tärkeä ja itselleni läheinen aihe moneltakin kantilta. Olen oottanut haastetta, johon lähteä mukaan. Tähän tulen ja toivottavasti mahdollisimman moni muukin. Laitan lähiaikoina blogiini haasteesta postauksen. :)

  VastaaPoista
 4. Hieno haaste! Postauksesi hyppäsi silmiini juuri, kun sain luettua Linnea Parkkosen 112 - vihaan itseäni. Raju ja karu teos, jolla passaa osallistua tähän haasteeseen.

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa mielenkiintoiselta haasteelta. Pistämpä muistiin ja katsotaan, miten käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä minun koosteeni.
   http://sheferijm.blogspot.fi/2017/05/lupa-syoda-kooste.html

   Poista