tiistai 12. joulukuuta 2017

Elena Favilli & Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille

Elena Favillin ja Francesca Cavallon yhdessä tekemä erilainen satukirja Iltasatuja kapinallisille tytöille (S&S 2017) kertoo rohkaisevia tarinoita eri-ikäisistä, erilaisista naisista eri aikakausilta ja eri puolilta maailmaa.

Tavanomaisten prinsessasatujen sijasta tässä ainutlaatuisessa iltasatukirjassa tutustutaan sataan todelliseen tyttöön ja naiseen, jotka ovat muuttaneet maailmaa tai oman elämänsä. He ovat eläneet kauan sitten tai he elävät nyt: he ovat hallitsijoita, merirosvoja, taiteilijoita, urheilijoita, astronautteja, tieteilijöitä, tai ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tehneet jonkin pelottoman valinnan. Upean kuvituksen ovat toteuttaneet 60 kuvittajanaista eri puolilta maailmaa.
Iltasatuja kapinallisille tytöille on kirja kaikille lapsille, joiden toivot kasvavan itsenäisiksi ja toisia kunnioittaviksi ihmisiksi. (takakansiteksti)


Voi kun tällainen kirja olisi ollut olemassa silloin kun itse olin pikku tyttö! Voi olla että olisin ehkä uskaltanut olla rohkeampi. Jossittelu on tietysti turhaa, mutta joka tapauksessa, luulen että nelivuotiaana lukemaan oppinut pikku Evaria olisi taatusti tykännyt tästä kirjasta. ;) Vähintään yhtä paljon toivon, että olisin voinut lukea näitä tarinoita omalle tyttärelleni, kun se kiihkein iltasatuaika oli. Nyt voin toki kiikuttaa kirjan hänelle itse luettavaksi.

Kirja esittelee kaikkiaan sata tyttöä ja naista, jokaiselle on varattu kirjasta yksi aukeama. Toisella sivulla on teksti, toisella kuva. Kuvitus onkin upeaa jälkeä, naiskuvittajilta tietenkin. Myös suomalainen kuvittaja Riikka Sormunen on päässyt mukaan. Tästä päästäänkin sitten siihen harmin aiheeseen: eikö muka Suomesta olisi löytynyt yhtään naista, joka olisi ansainnut päästä mukaan näin hienoon kirjaan? Vaikka Minna Canth, tai Tarja Halonen... monta muutakin olisi.

Jäin myös ihmettelemään kirjan nimeä. Miksi kapinallisille tytöille? Vahva olisi paljon parempi ja oikeampi sana tähän. Ei tarvitse olla kapinallinen muuttaakseen maailmaa tai edes elämäänsä. Tätä kirjaa soisi luettavan paljon ihan kaikille, ei pelkästään tytöille. Kirja ansaitsee ehdottomasti paikkansa MarikaOksan Naisen tie -lukuhaasteessa.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Elena Favilli & Francesca Cavallo: Good Night Stories for Rebel Girls (2016)
Suomentanut Maija Kauhanen
Kustantamo S&S, 2017
212 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti