perjantai 8. joulukuuta 2017

Martti Backman: Harriet ja Olof

...pian kasarmien porttien sulkeuduttua alkoi sieltä kaikua yhteislaukauksia...
Valkoisten leirissä odotetaan lähipäivinä alkavaa hyökkäystä Viipuriin. Nuorella jääkärillä Olof Laguksella on sotaromanssi kohtalokkaan kauniin hoitajattaren kanssa. Lagus kuolee epäselvissä olosuhteissa, mutta kuolinsyyn selvittäminen jää hyökkäysvalmistelujen jalkoihin.
Viipurin valtauksen jälkeen Laguksen tapauksen ottaa tutkittavakseen asianajaja Fritz Wiik. Avukseen hän saa tarmokkaan naisparivaljakon, kuolleen jääkärin äidin ja sisaren. Mutta Wiikillä on myös toinen tehtävä: selvittää kuka on valtauksen lopussa antanut käskyn teloittaa satoja Viipurin venäläisiä.
Toimittaja Martti Backman teki sukututkimusta ja törmäsi isoisänsä Fritz Wiikin tarinaan. Tosipohjainen kertomus sijoittuu sisällissodan hyytäviin loppuhetkiin, joissa jääkärit ja Mannerheim olivat kilpailijoita ja joissa tilaisuus teki suomalaissotilaista murhaajia. Kertomuksen näyttämönä toimii värikäs, monikulttuurinen Viipuri. (takakansiteksti)Martti Backmanin teos Harriet ja Olof : rakkaus ja kuolema Viipurissa 1918 (Gummerus 2016) on kiehtova sekoitus faktaa ja fiktiota, elävän tuntuinen kuvaus sisällissodan melskeistä. Toisaalta oli jonkin verran hämmentävää lukea aluksi täysin fiktioksi olettamaansa romaania, jossa esiintyvät henkilöt ovat suurimmaksi osaksi tuttuja historiankirjojen sivuilta, toisaalta taas - näinhän sitä historiaa tehdään eläväksi. Tällaisia kirjoja soisi olevan enemmänkin.

Kirjan kertomuksessa yhdistyy kaksi ratkaisemattomaksi jäävää rikosta - jääkäri Laguksen murha sekä venäläisten joukkomurha. Kaksi tarinaa, joiden kuuluikin päästä päivänvaloon. Kirjailijan toimittajatausta näkyy teoksessa, asioista on otettu huolella selvää. Toki tällainen yksityiskohta omassa suvussa on omiaan herättämään kiinnostuksen asiasta, niin itsekin tekisin jos jotain vastaavaa saisin omasta suvustani tietää. Mutta ei ole ainakaan vielä tullut vastaan mitään yhtä kiehtovaa...

Itseoikeutetusti kirja on mukana 1918-lukuhaasteessa.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Martti Backman: Harriet ja Olof : rakkaus ja kuolema Viipurissa 1918
Gummerus, 2016
273 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti