keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Jack Cheng: Kosmoksessa tavataan

Tänä vuonna on sitten ilmestynyt hyviä lasten ja nuorten kirjoja! Tässä niistä yksi, Jack Chengin Kosmoksessa tavataan (Aula & Co 2017).

Kirja kertoo 11-vuotiaasta Alex Petroskista, joka matkustaa Coloradosta New Mexicoon ja Las Vegasista Los Angelesiin ja tallentaa kaiken kokemansa kultaiseen iPodiin. Hän aikoo lähettää sen avaruuteen aivan kuten hänen sankarinsa Carl Sagan vuonna 1977. Sagan lähetti Voyager-luotainten mukana maapallon ulkopuolisille älyllisille olennoille kultaisen äänilevyn, joka sisälsi mm. tervehdyksen 55 eri kielellä, valaiden ääntelyä, rakastuneen naisen aivoaaltoja ja vastasyntyneen vauvan naurua.
Matkalla Alexille paljastuu salaisuuksia, jotka muuttavat hänen elämänsä. Myös lukija oppii paljon terävästä, intohimoisesta ja ajoittain sydäntä särkevästä tarinasta - hyvä voi voittaa vaikeinakin aikoina ja odottamattomat tahot antavat voimia muutokseen. Kosmoksessa tavataan on hieno osoitus pyyteettömän rakkauden ja anteeksiannon tärkeydestä maailmassa, joka on epäreilu. Se muistuttaa lukijaa siitä, että toivoaan ei koskaan saa heittää. (takakansiteksti)Alex on 11-vuotias, mutta vaikuttaa paljon vanhemmalta. Hän on tottunut huolehtimaan itsensä lisäksi myös koirastaan Carl Saganista ja vielä äidistäkin, joka ei viime aikoina ole ollut ihan oma itsensä. Alex lähtee ihan yksin (tai koiran kanssa kahden) matkalle rakettifestivaaliin, ja matkan aikana hän tapaa monta mielenkiintoista ihmistä, jopa sukulaisia joista hän ei ole aiemmin tiennytkään.

Kuitenkin Alex on vasta 11-vuotias, vasta lapsi. Aikuislukijalla on sydän sykkyrällä lukiessa poissaolevasta äidistä, kuolleesta isästä jolla on ollut toinenkin perhe, koiran katoamisesta ja siitä miten Alex yrittää olla isompi kuin onkaan. Ei tuon ikäisen pitäisi tarvita ajatella tuollaisia asioita ja selvitä niin reippaasti kaikesta. Onneksi Alex löytää hyviä ihmisiä jotka ovat valmiita auttamaan niin häntä kuin äitiäkin. Maailma vaikuttaa taas paremmalta paikalta... kunpa vain tällaista olisi oikeastikin.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Jack Cheng: See You in the Cosmos (2016)
Suomentanut Terhi Kuusisto
Aula & Co, 2017
324 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti