torstai 14. joulukuuta 2017

Jari Olavi Rantala: Tuntematon sotilas : elokuvakirja

Aku Louhimiehen ohjaama versio Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta tuli elokuvateattereihin vajaa pari kuukautta sitten ja on jo nyt katsotuin kotimainen leffa suurin piirtein ikinä. Eikä syyttä. Itsellänikin oli omat epäilykseni tyyliin "miksi ihmeessä jo kolmas leffa" ja "ei varmaan voita alkuperäistä" mutta onnellisesti voin myöntää olleeni väärässä. Oikeasti, aivan äärettömän hyvä leffa. Elokuvan jälkimainingeissa hoksasin, että myös elokuvan tekemisestä on tehty kirja. Jari Olavi Rantalan Tuntematon sotilas : elokuvakirja (WSOY 2017) on käsikirjoittajan kertomus koko elokuvaprosessista.

Tuntematon sotilas -elokuvakirja on poikkeuksellinen matka Aku Louhimiehen ohjaaman elokuvan tekemiseen, sen kuvauspaikoille ja kameran taakse. Runsaasti kuvitettu teos avaa suomalaisten rakastaman tarinan uuden elokuvaversion pala palalta ja kertoo työskentelystä Suomen oloissa poikkeuksellisen suuren tuotannon kuvauksissa.
Elokuvaa on kutsuttu taianomaiseksi taidemuodoksi, kirjoitetun tarinan eläväksi tekemiseksi. Todellisuudessa elokuvan teko on luovuutta, tahtoa ja ammattitaitoa. Kovaa työtä. Tämän kirjan pääosissa ovat elokuvanteon ammattilaiset, joiden työ jalostuu lopulta katsojan ainutlaatuiseksi kokemukseksi.
Käsikirjoittaja Jari Olavi Rantala on seurannut elokuvan tekoa kuvausjakson ajan ja päässyt aitiopaikalta seuraamaan, miten Väinö Linnan klassikkoromaani muovautuu elokuvaksi nyt kolmatta kertaa. (takakansiteksti)


Tämän kirjan luettuani tiedän taatusti rutkasti enemmän elokuvien tekemisestä kuin aiemmin. Myös elokuvien tekemiseen, varsinkin tällaisen suurtuotannon, vaadittavien ihmisten määrä konkretisoitui vielä paremmin kuin leffan lopputekstien aikana. Kirjan lukeminen vastasi tietyllä tavalla Making of -dokumentin katsomista, mutta tämä kokemus oli vain vielä parempi, kun sen sai itse lukea ja "nähdä" mielessään. Joku voi tästäkin olla tietysti eri mieltä, mutta saa ollakin. Minä tykkään lukemisesta! :)

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Jari Olavi Rantala: Tuntematon sotilas : elokuvakirja
WSOY, 2017
236 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti