tiistai 5. joulukuuta 2017

Jatkuu! : fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista

Millainen on Seitsemän veljeksen viimeinen luku Petri Tammisen mukaan? Entä Aino Kallaksen hyytävä ihmissusikertomus Sudenmorsian, kun Juhani Karila kääntää sen videopeliksi? Miten Saara Turunen näkee Minna Canthin traagisen Hannan viimeiset vuodet?
Gummerus julkaisee 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kokoelman, jossa kymmenen kirjailijaa kirjoittaa kirjallisuutemme klassikoista innoittuneita tarinoita. Kirjailijat fanittavat esikuviaan, mutteivät turhia kainostele: Joonas Konstig ryhtyy Kalevalalle, Juha Hurme tarttuu idolinsa Volter Kilven mieleen ja kieleen, ja Anu Kaaja päivittää Tove Janssonin Taikatalven kuvaukseksi kielletyistä suhteista ja pakkomielteistä. (kustantajan esittelyteksti)




Jatkuu! : fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista (Gummerus 2017) ottaa tarkasteluun kymmenen suomalaisen kirjallisuuden klassikkoa ja joko jatkaa niiden tarinaa tai tarjoaa uuden näkökulman kerrottuun. Kaikkia näitä alkuperäisteoksia en ole itse lukenut (tässäpä hoksautinta seuraavaa klassikkohaastetta ajatellen!), mutta kaikki tämän antologian novellit oli silti helppo lukea.

Petri Tammisen novelli Seitsemän veljestä - viidestoista luku jatkaa Kiven klassikkoa vielä yhden luvun verran. Tammisen kieli on riemastuttavan samanlaista kuin Kiven käyttämä, ja ainoastaan luvun sisältö eroaa niin voimakkaasti alkuperäisen hengestä, että vastakohta suorastaan hengästyttää.

Laura Lindstedtin novelli Tarinoita kaapista eli kuinka kuollutta rakastetaan tuo uutta näkökulmaa Joel Lehtosen teokseen Rakastunut rampa. Tätä kirjaa en ole itse lukenut, eli vertailukohtaa ei juurikaan ollut. Novelli pitää sisällään alkuperäiskerronnan lisäksi tilannetta ulkopuolisena tarkkailevan, mutta siihen vaikuttamaan pyrkivän kertojan. Kertojan tehtävänä on pelastaa päähenkilö varmalta kuolemalta. Varsinainen mission impossible!

Iida Sofia Hirvonen on ottanut novellissaan Mirdja käsittelyyn L. Onervan samannimisen alkuperäisteoksen. Kerronta on sijoitettu nykyaikaan ja Mirdjasta on tehty melkoinen narsisti. Tätäkään alkuperäistä en ole lukenut, ja tämän novellin kanssa siitä oli ehkä eniten haittaa. En oikein saanut kunnon otetta.

Joonas Konstigin novelli Kerro miulle, ristiturpa ammentaa Kalevalasta. Jouko väijyy vanhaa miestä kiväärin kanssa, ampuu ja osuukin. Vanhus väittää tekevänsä kuolemaa, mutta huijaakin Joukoa ja heittää kiväärin veteen. Paikalle tulee Joukon ja Ainon äiti, joka pitääkin poikansa kauhuksi vanhan miehen puolta. Tämä novelli jää mieleen.

Anu Kaajan Toinen talvi pohjautuu Tove Janssonin Taikatalveen. Tämä on antologian ehdottomasti erikoisin novelli, jossa on mukana muumimukeja ja keräilyä sekä ihmismaailmaan siirrettyjä muumihahmoja. Maustettu isolla lusikallisella kielileikkejä.

Erkka Mykkäsen Hän joka sai mittansa täytenä kertoo Waltarin Sinuhen viimeisistä elinviikoista. Maanpakoon jouduttuaan Sinuhe on voinut vain kirjoittaa elämänsä tarinaa kirjaksi, kunnes häntä tullaan yllättäen hakemaan takaisin Thebaan pitämään puhe, jossa hän kieltää Atonin.


Saara Turusen novelli Hanna pohjautuu Minna Canthin samannimiseen teokseen. Tätäkään alkuperäisteosta en ole lukenut, mutta uskoakseni tiedän Canthin teoksista sen verran, että tämä novelli on ihan taatusti huikeasti samanlainen. Se on nykypäivään sijoitettu Hannan tarina. Näkymättömän naisen tarina. Kirjailijan tarina. Miesten maailmassa elävän naisen tarina. Peukutus tämän novellin teemasta.
Juha Hurmeen novelli Ylistalon huussissa on kiherryttävä jatkumo Volter Kilven järkäleklassikolle Alastalon salissa sekä sitä seuranneelle teokselle Pitäjän pienempiä. En ole näitä teoksia koskaan lukenut, mutta tiedän suurin piirtein mistä on kyse. Hurmeen novelli jatkaa tapahtumia suoraan yhden nukutun yön jälkeen. Aivan ihastuttavaa kieltä! Lauserakenteet ovat aivan omaa luokkaansa ja varsinkin pilkkuja tekstistä löytyy enemmänkin kuin tarpeeksi. Peukutus novellin tapahtumapaikalle!


Antti Heikkisen novelli Puolue ammentaa Juhani Ahon Rautatiestä. Mattson ja Lisbeth kuulevat puolueesta, joka on tulossa torille. Sitä ihmettähän täytyy lähteä katsomaan, kun kerta makkaraakin saa ihan ilmaiseksi.

Antologian viimeinen novelli on Juhani Karilan Suenmorsian - Halfbreed. Pohjana on tietystikin Aino Kallaksen Sudenmorsian, mutta Karila on vääntänyt sen peliksi. Höystettynä Oulun murteella. Aika herttaista! <3

Tämän antologian myötä novellihaasteeseen luettujen novellien määrä kipuaa 68 novelliin. Kirjailijoita on 46.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja
Jatkuu! : fanifiktiota kirjallisuutemme klassikoista
Toimittanut Erkka Mykkänen
Gummerus, 2017
252 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti