lauantai 25. kesäkuuta 2016

Lomalukemista vol. 2 - Wendy Holden: Äidiksi keskitysleirillä

Seuraavakin lukemani kirja käsitteli historiaa, mutta ei läheskään niin letkeällä otteella. Wendy Holdenin Äidiksi keskitysleirillä : kolme selviytymistarinaa (Minerva 2015) on elämäkerrallinen teos kolmesta naisesta, jotka selviytyivät vastoin kaikkia todennäköisyyksiä raskauksista ja synnytyksistä keskitysleirien kauhujen keskellä. 


Miljoonien keskitysleirille lähetettyjen ihmisten tavoin kolme toisilleen tuntematonta naista, Priska, Rachel ja Anka, kulkivat Auschwitz-Birkenaun portista täynnä pelkoa vuonna 1944. Heillä oli pelkoonsa vielä tavallistakin suurempi syy, sillä heistä jokaisella oli salaisuus, jonka paljastuminen olisi merkinnyt välitöntä kuolemaa. He olivat raskaana. 
Lukija kutsutaan seuraamaan näiden kolmen naisen uskomatonta matkaa äitiyteen. tuo matka vie ensin Auschwitziin, jossa he kaikki joutuvat tohtori Josef Mengelen eteen, sitten orjatyöleirille, jossa Priskan raskaus paljastui. Nälkiintyneenä ja puolikuolleena hän synnytti tyttären. 
Liittoutuneiden joukkojen lähestyessä saksalaiset lähettivät heidät tuhansien muiden vankien kanssa Mauthausenin kuolemanleirille Itävaltaan. Seurasi 17 päivän painajaismainen junamatka, jonka aikana satoja vankeja kuoli. Rachel synnytti tämän matkan aikana, ja järkytys käynnisti Ankan synnytyksen Mauthausenin porteilla. 
Monen tuntemattoman ihmisen rohkeuden ja hyväntahtoisuuden ansiosta Priska, Rachel ja Anka ja heidän lapsensa kuitenkin pelastuivat. Äidiksi keskitysleirillä on kolmen äidin ja kolmen lapsen uskomaton selviytymistarina, sydämeenkäyvä kertomus siitä, miten paljon rohkeutta, välittämistä, uskoa ja rakkautta voi ihmisestä löytyä myös käsittämättömän julmuuden keskellä. (takakansiteksti) 

Tämän kirjan kuvailemiseen en löydä sanoja. Uskomaton tarina, käsittämätöntä että kukaan on voinut selvitä vastasyntyneen kanssa noissa olosuhteissa! Vaikka äitien tarinat toistavat monissa kohdissa toisiaan, jokaisen tarina ja kohtalo on kuitenkin ainutlaatuinen. Lukekaa! 

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Wendy Holden: Born Survivors (2015)
Suomentanut Maikki Soro 
Minerva, 2015 
341 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti