torstai 28. syyskuuta 2017

Antti Tuuri: Tammikuu 18

Pitkän linjan kirjailija Antti Tuuri on valinnut uusimman kirjansa aiheeksi tapahtumat lähes sadan vuoden takaa: nuoren itsenäisen maan ponnistelut rauhan ja järjestyksen säilyttämiseksi - turhaan. 

Tammikuu 18 (Otava 2017) on vahva, dokumentteihin perustuva romaani, joka kertoo kansalaissodan alkutahdeista Pohjanmaalla, jossa kurittomat venäläisjoukot aiheuttavat pelkoa. Tammikuussa 1918 Ylistarossa pitää riisua aseista sinne majoitetut kuutisensataa venäläistä sotilasta. Suojeluskunta on huonosti aseistettu, ja itsenäisyysmies Ahto Sippola luottomiehineen yrittää hankkia aseita. Sippola käy myös tarkastamassa Vimpelin sotakoulun, jota on ollut perustamassa.
Senaatti nimittää armeijan ylipäälliköksi Mannerheimin. Häntä ei Pohjanmaalla tunneta. Esikunta perustetaan Vaasaan, suojeluskunnat ja punakaartit sotivat jo Viipurissa. Ylistarossakin tilanne kiristyy, ja Vaasaan matkaava sotilasjuna määrätään pysäytettäväksi. Kun rata rikotaan, yllätyshyökkäys alkaa. (takakansiteksti)Voi että. Sinänsä äärimmäisen mielenkiintoisesta aiheesta olisi varmasti saanut aikaan vaikka minkälaisen tiiliskiviromaanin, mutta Tuuri on tiivistänyt kertomuksensa reiluun kahteensataan sivuun. Tapahtumista kerrotaan varsin eleettömästi, lähinnä toteavasti ("keskusteltiin isänmaan asioista" kattaa aika paljon, eikö vaan?!) ja turhia dramatisoimatta ja paisuttelematta. Itse olen hiukan rönsyilevämmän kielen ja ilmaisujen ystävä, joten jäin kaipaamaan kirjalta paljonkin. En tunne Tuurin tuotantoa kovin laajasti, eli en tiedä onko kyse kirjailijan perustyylistä vai onko tämä harkitusti valittu tapa. Toisaalta taas, kun ajattelee monia kyseistä aihetta käsitteleviä romaaneja, hurmoksellista paatosta on kyllä saatu lukea paljonkin. Eli siinä mielessä ihan virkistävääkin, kun nyt tarkemmin asiaa fundeeraa. :)

Tällä kirjalla on joka tapauksessa hyvä avata Ompun 1918-lukuhaaste. Osallistukaa ihmeessä, tämä on tärkeä aihe!

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 3 tähteä
Kirjan tietoja:
Antti Tuuri: Tammikuu 18
Otava, 2017
220 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti