torstai 22. helmikuuta 2018

Estelle Maskame: Heittäydy, jos uskallat

Tänä vuonna ilmestyneistä nuortenkirjoista ennätin ensimmäiseksi lukemaan Estelle Maskamen romaanin Heittäydy, jos uskallat (Gummerus 2018). DIMILY-trilogian jälkeen osasin odottaa Maskamen kirjalta aika paljon, enkä kyllä pettynyt. Nuoren kirjailijan tyyli tuntuu vain parantuneen.Näyttää siltä, että MacKenzie Riversillä menee hyvin. Hänellä on ihania ystäviä, hän pärjää koulussa ja hänen komea ex-poikaystävänsä tekisi mitä vain saadakseen hänet takaisin. Mutta jotakin Kenzien elämästä Windsorissa, Coloradossa puuttuu. Ja vaikkei hän haluaisi sitä myöntää, tuo jokin taitaa olla Jaden Hunter. Pitkä, vaalea ja urheilullinen poika, jonka vinoon hymyyn hän viime vuonna hullaantui.
Pian sen jälkeen kaikki kuitenkin muuttui. Jaden menetti vanhempansa traagisessa onnettomuudessa, eikä Kenzie enää tiennyt, miten olla hänen seurassaan. Kenzie on nähnyt liiankin läheltä, kuinka repivä suru voi ihmistä muuttaa, eikä hän osannut muuta kuin kääntää selkänsä.
Kun Kenzie ja Jaden törmäävät eräänä iltana toisiinsa, Kenzie tajuaa, ettei voi enää pakoilla Jadenia. Mutta kun hän astuu taas Jadenin elämään, hän huomaa olevansa yhä ailahtelevaisemman parhaan ystävänsä, asioihin sekaantuvan exänsä ja omien pelkojensa ristitulessa. Uskaltaako Kenzie heittäytyä ja rakastua juuri siihen ihmiseen, jonka läheisyyttä hän niin pelkää? (takakansiteksti)

Vaikuttaa tosiaankin siltä, että kirjailija on vähän kasvanut ja kypsynyt, ja se on vaikuttanut myös hänen henkilöhahmoihinsa. Hekin tuntuvat järkevämmiltä ja kypsemmiltä kuin DIMILY-trilogian henkilöt, jotka välillä jopa ärsyttivät. Nuorten maailman kuvaaminen on luontevaa ja uskottavaa, samoin romanssin. Tällä kertaa mukana on myös vakavampaa sävyä: surun kohtaaminen ja perheenjäsenen alkoholismi. Ei huono juttu ollenkaan! Kirja ei kuitenkaan heittäydy liian synkisteleväksi, vaan pääpaino on romanssissa ja ystävyyssuhteissa. Viihdyin kirjan parissa hyvin.

Toki kirja sopii myös meneillään oleviin haasteisiin. YA-lukuhaasteesta ruksaan kohdan vuonna 2018 julkaistu kirja, ja sen lisäksi "taustahaasteeni" So American  etenee Coloradoon.

Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Estelle Maskame: Dare to Fall (2017)
Suomentanut Sirpa Parviainen
Gummerus, 2018
312 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti