tiistai 15. toukokuuta 2018

Haastekoonti: 1918-lukuhaaste


Omppu sattui järjestämään sellaisen lukuhaasteen, että kolahti meikäläiselle ihan kunnolla. Historia kiinnostaa, ja eritoten tuo sadan vuoden takainen aika. Monesti olen mietiskellyt, mikä olisi oma osani ollut tuona aikana, ja todella vaikealta, suorastaan mielialasta riippuvaiselta on tuntunut se, kummalla puolella olisin kokenut olevani. Tässä mielessä aivan ehdottoman mainio kirja tähän lukuhaasteeseen oli viimeiseksi lukemani Mike Pohjolan Sinä vuonna 1918, jossa pääsi omilla valinnoillaan vaikuttamaan tapahtumien etenemiseen ja päähenkilön kohtaloon.

Haasteen aikana luin useita siihen sopivia kirjoja:

Antti Tuuri: Tammikuu 18
Tiina Lintunen: Punaisten naisten tiet
Martti Backman: Harriet ja Olof : rakkaus ja kuolema Viipurissa 1918
Pirjo Tuominen: Tulen väri punainen
Martti Linna: Kaksi hautaa saarella
Sanna Hukkanen & Inkeri Aula: Metsänpeitto (sarjakuva Karsikko)
Sisaret 1918
Heidi Köngäs: Sandra
Laura Lähteenmäki: Yksi kevät
Juhani Syrjä: Juho, 18
Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918

Näiden lisäksi aihepiiriä sivuaa myös Laila Kohosen nuortenkirja Miehuuskoe 1917 taustoittaen sotavuoden tapahtumia hienosti. Tarkoitus oli lukea myös Hannu Romppaisen melko tuore Kainuun kansalaissotavaiheita kartoittava Kainuu 1918, mutta silmäilyksi jäi. Kiinnostava kirja ilman muuta mutta "hitusen" turhan raskaslukuinen.

Tämä aihepiiri pysyy lukulistallani aivan taatusti tulevaisuudessakin. Mielenkiintoista olisi myös selvitellä, miten kyseinen aika on omaan sukuuni vaikuttanut.

Kiitos Ompulle haasteesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti