perjantai 18. maaliskuuta 2016
Kristallimeri : tarinoita merirosvoista
Kuten Kristallimeri : tarinoita merirosvoista -teoksen (Osuuskumma 2015) esipuheessakin sanotaan, merirosvoista on varmasti kerrottu tarinoita yhtä kauan kuin heitä on ollut olemassa. Sellaisena hahmona, kuin merirosvot yleensä on totuttu käsittämään, heistä kerrottiin ensimmäisen kerran jo 1700-luvulla. Silloin tarinoihin tulivat pelottavat, kauhistuttavat, raa'at, julmat - mutta myös jollakin tapaa ihailtavat merirosvot, jotka seikkailivat eksoottisissa maissa. Tähän kategoriaan lukeutuu myös kaikkien tuntema elokuvamerirosvo Jack Sparrow.
Tämän novelliantologian merirosvot ovat kaukana Jack Sparrowista - vai ovatko sittenkään? Kristallimeren yksitoista novellia vievät piraatit paitsi merelle, myös maalle, ilmaan ja aina avaruuteen saakka. Vaikka miljöö muuttuu, merirosvouden ydin säilyy samana. Merirosvo tuntee oman arvonsa ja on vapaa yhteiskunnan kahleista. Hän on jalo ja raaka seikkailija, joka noutaa lukijan mukaansa matkalle, jolla ei yksitoikkoista hetkeä tarvitse kokea. (kustantajan esittelyteksti)
Tähän kirjaan novelleja ovat kirjoittaneet Jani Kangas, Kari Välimäki, J.S. Meresmaa, Magdalena Hai, Patricia Mal, Erkka Leppänen, Janos Honkonen, Mikko Rauhala, Maija Haavisto, Anni Nupponen ja Jussi Katajala. Suurin osa heistä on minulle entuudestaan tuttuja juuri näiden novelliantologioiden kautta, muutama taitaa olla tuntemattomia.
Eniten minun makuuni tämän kokoelman novelleista oli Janos Honkosen Piru erehtyi vuodella. Siinä eletään vuotta 2014 ja tapahtumapaikkana on alus Itämerellä. Nykypäivän lisäksi tarinan sisällä kulkee kertomus Itämeren merirosvoista kauheimmasta, Elias "Talgnäve" Justanderista. Nykyajassa Virve on saanut vihiä vanhan, pitkään etsityn merirosvolaivan hylyn sijainnista ja ylipuhunut sukellustukialuksen käyttöönsä melkoista korvausta vastaan. Millä tuon korvauksen maksaisi, on vielä epäselvää, mutta väliäkö sillä. Hylyssä odottaa korvaamattoman arvokas aarre. Lopulta odotus palkitaan ja Justanderin laivanhylky löytyy. Virve sukeltaa syvyyksiin, Samaan aikaan meren pinnalla nousee myrsky...
Honkosen novellin lisäksi pidin kovasti sekä J.S. Meresmaan että Magdalena Hain novelleista. Meresmaan Kapteenin synty sijoittuu Mifonki-sarjasta tuttuun maailmaan aikaan ennen romaanien tapahtumia. Linn Rondestani on seurannut Punaisen kuohun kapteeni Dairia ryöstöretkeltä toiseen, mutta nyt miehen seura on alkanut kyllästyttää. Tarunhohtoinen kivi, Tuulten kyynel, on kuitenkin vielä löytämättä, ja Dairin laivaa tarvitaan. Dair tekee kuitenkin kohtalokkaan virheen ja menettää asemansa.
Hain Kaunis Ululian puolestaan on omistettu merirosvojen kiistattomalle kuningattarelle, Kiinanmeren kauhulle, Ching Shih'lle. Novellin kertoja on Ululian, jonka merirosvot ottavat mukaansa hyvin nuorena. Hänestä tulee merirosvojen äitijohtajan, ai khi Lee Lain lemmikki. Kun Lee Lain puoliso menehtyy ja uuden puolison etsintä alkaa, Ululianin toiveet ovat korkealla... mutta mikä mahtaa ollakaan hänen tärkein tehtävänsä? Hain novellista on peräisin myös kokoelman nimi:
"Kristallimeren tuuli ei tuo mukanaan hajuja. Siinä ei kasva levää, sen vesissä ei elä kaloja. Ainoat olennot, jotka pystyvät asuttamaan sen kirkkaita, polttavia syvyyksiä, ovat kristallilohikäärmeet ja jumalat, jotka niitä komentavat." (s. 69)
Mistä kirja minulle: kirjastosta
Goodreads-tähdet: 4 tähteä
Kirjan tietoja:
Kristallimeri : tarinoita merirosvoista
Osuuskumma, 2015
248 sivua
Tunnisteet:
4 tähteä,
Antologiat,
kirjastosta,
Novellit,
Osuuskumma,
Spefi,
Uuskumma
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Mielenkiintoista. Kiitos kirjavinkistä.
VastaaPoista