torstai 7. huhtikuuta 2016

Laura Lähteenmäki: Nutcase


Saimi ja Juho. Juho ja Saimi. Maalla asuvat sisarukset ovat aina olleet yhdessä. He kääntävät toistensa lauseet ympäri, puhuvat biisilainauksin ja ajattelevat kuin yhteisin aivoin. Tai ajattelivat. Kun Juho lähtee kaupunkiin lukioon, Saimi jää yksin. Helpompaa kuin hankkia uusia ystäviä on paeta nettiin. Pian Saimi on koukussa blogiin, jota luulee veljen lukevan, ja kokee jännittävää yhteyttä sen kirjoittajan kanssa. Blogi alkaa ohjata hänen valintojaan, todellisuus sekoittua netin todellisuuteen, identiteetit hämärtyvät. Kuka blogia pitävä Sumu oikein on?
Nutcase on romaani totuuden ja harhan rajamailta. Se herättää pohtimaan miten pienistä aineksista teemme oletuksia ja miten mikään ei ole välttämättä niin kuin luulemme. 
Kirjan tarina laajenee Sumun blogissa: lelunionpakattu.vuodatus.net. (takakansi)

Laura Lähteenmäen uusin nuortenkirja Nutcase (WSOY 2016) kertoo sisaruksista, joilla on todella vahva yhteys. Minun on perheeni ainoana lapsena vaikea samaistua tällaiseen, mutta kaipa se voi olla mahdollista. Saimi, sisaruksista nuorempi, on kirjan kertoja. Isoveljen muutto kaupunkiin on hänelle vaikea pala. Asiaa ei tee yhtään helpommaksi se, että Juholla on vaikea pähkinäallergia. Sen vuoksi on jouduttu tekemään äkkilähtöjä sairaalan päivystykseen, vain siksi että pähkinää saattaakin yllättäen löytyä jostain ruuasta. Juhon suojelu on Saimille kuin alitajuista toimintaa, sitä ajattelee lakkaamatta. 

Juhon muutettua pois kotoa Saimi tuntee itsensä entistä yksinäisemmäksi ja ulkopuolisemmaksi. Äiti on opettajana samassa koulussa, mikä ei ainakaan helpota Saimin oloa. Kaiken lisäksi äiti on jatkuvasti kokouksissa ja paljon pois kotoa, ja kun hän on kotona, hän kirjoittaa omaa kirjablogiaan. Isän kanssa äiti riitelee yhä enemmän. Koti tuntuu liian suurelta, kun jokainen tekee omia juttujaan omissa oloissaan. 

Eipä siis kummakaan, että Saimi pakenee nettimaailmaan. Hänelläkin on oma blogi, mutta vielä enemmän hän koukuttuu muiden blogien seuraamisesta. Varsinkin, kun vieraillessaan Juhon luona kaupungissa hän löytää Juhon koneelta erään blogin osoitteen. Siitä tulee se kaikista koukuttavin; Saimi alkaa seurata blogia uskoessaan Juhonkin lukevan sitä. Jokin yhteys salaperäisen Sumun pitämällä blogilla vaikuttaa Juhoon olevankin. Mitä enemmän Juho kotiutuu kaupunkiin ja löytää sieltä ystäviä samalla etääntyen Saimista, blogiin ilmaantuu kommentteja jotka Saimi kokee kumman uhkaaviksi. Jälleen hän saa pelätä Juhon hengen puolesta. 

Kirja sopii Helmet-haasteen kohtaan 7: Vihervuosi 2016 -sloganiin "Minun maisemani – maalla ja kaupungissa" sopiva kirja.

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Laura Lähteenmäki: Nutcase
WSOY, 2016 
195 sivua 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti