sunnuntai 28. elokuuta 2016

Tuija Lehtinen: Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta

Tuija Lehtinen on ollut yksi ehdottomia lempikirjailijoitani jo pitkän aikaa, ja hänen kirjansa ovat niitä varmoja omaan hyllyyn hankittavia. Lehtinen on varsin tuottelias kirjailija, ja ehkäpä juuri siitä syystä kirjojen taso on ollut harmillisen vaihteleva. Tämän syksyn uutuus, aikuisille kirjoitettu Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta (Otava 2016) on mielestäni taas sieltä paremmasta päästä. :) 

Kuulin biljardipallojen kolahduksen. Mies, joka pelasi, salpasi hengitykseni. Hän oli hurmaava, komea, äskeisten kuvitelmieni tulinen hidalgo. Kuka hitto hän oli - ja oliko hän vapaa? 
Helmi on töissä isäpuolensa omistamassa Huutokauppakamari Salomonissa sekä samaan firmaan kuuluvassa Divarin Helmi -antiikkiliikkeessä. Ala kiinnostaa, mutta Helmi ei ole varma, haluaako hän seurustella vanhojen esineiden kanssa kokopäiväisesti. 
Kun Helmille tarjotaan huonetta kimppakämpästä kaupungin keskustassa, Helmi päättää ottaa etäisyyttä tuttuihin kuvioihin. Uusia käänteitä onkin luvassa, kun pitkänhuiskea Tuomas kutsuu Helmin veneretkelle ja kimppakämpän olohuoneeseen ilmestyy salaperäinen biljardinpelaaja. Mutta kuten Helmi on antiikin puolelta oppinut: kaikki ei ole kultaa mikä kiiltää. (takakansiteksti) Huutokaupat, kuten myös retrotyyli yleensä, ovat nykyään varsin suosittuja. Tuija Lehtinen osoittaa olevansa ajan hermolla tässäkin tapauksessa, kun tuoreimman romaanin tapahtumat sijoittuvat osittain huutokauppakamarille. Kirjan parasta antia ovat kuitenkin ihmissuhdekuvioiden kuvaukset. Lehtinen on mielestäni aina osannut hienosti rakentaa hahmonsa, varsinkin naispäähenkilöt. Jostain syystä mieshenkilöt jäävät kuitenkin silloin tällöin harmillisen latteiksi ja yksipuolisiksi (kenties tarkoituksella?), ja niin on muutamien tämänkin kirjan miekkosten laita. Helmissä sen sijaan riittää potkua ja munaa vaikka muille jakaa. 

Toinen juttu, mistä Lehtisen kirjoissa olen aina tykännyt tosi paljon, on hahmojen "kierrättäminen". Erittäin usein vanhemmista kirjoista tutut hahmot loikkaavat mukaan sivuhahmoina, ja niin käy tälläkin kertaa. Lehtisen nuortenkirjoista itselleni rakkaimpia ovat Mirkasta ja tämän siskosta Masasta kertovat kirjat, ja tämän kirjan sivuilta löysin heidät molemmat. Tulipa hyvä mieli! :) Hauskaa huomata, että vanhat tutut hahmot "jatkavat elämäänsä" kirjailijankin mielessä. 

Tämän kirjan myötä Kirjaherbarioni kasvaa jälleen yhdellä kasvi(suvu)lla. Tuijat (Thuja) on sypressikasvien heimoon kuuluva havupuusuku.

Mistä kirja minulle: oma ostos 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Tuija Lehtinen: Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta 
Otava, 2016 
304 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti