maanantai 8. elokuuta 2016

Veronica Roth: Neljä

Outolintu-trilogiassa oli jotain erikoisen hienoa. Heti ensimmäinen osa Outolintu (Otava 2014) oli tarpeeksi erilainen, kuin monet monet muut nuorten aikuisten dystopiat. Jatko-osat Kapinallinen (Otava 2014) ja Uskollinen (Otava 2015) jatkoivat samaan malliin, ja ainakin minut trilogian päätösosa sai yllättymään täysin. Nyt trilogia täydentyy kirjalla Neljä (Otava 2016), joka kertoo nimensä mukaisesti Neljästä, eli siis Tobiaksesta. 

Minulla on uusi nimi, joten minusta voi tulla myös aivan uusi ihminen. Henkilö joka ei siedä näsäviisaita kommentteja. Joka on viimein valmis taistelemaan. 
Tobias Eaton, Vaatimattoman johtajan poika, päättää tarttua ainoaan pakomahdollisuuteensa ja aloittaa kaiken alusta. Uskaliaassa hän saa nimen Neljä ja joutuu kohtaamaan pahimmat pelkonsa. 
Kaksi vuotta myöhemmin Neljä kouluttaa uusia kokelaita ja kantaa sisällään tuskallisia salaisuuksia, jotka uhkaavat koko osastojärjestelmää. Kun uudet kokelaat hyppäävät verkkoon, hän tuntee löytävänsä suunnan. Trisin avulla on ehkä mahdollista olla jälleen Tobias. (takakannesta) 


Kirjan neljä novellia täydentävät jo trilogiasta tuttua Tobiaksen tarinaa. Ensimmäiset kolme novellia  Vaihtaja, Kokelas ja Poika sijoittuvat aikaan, jolloin Tobias ei ollut vielä tavannut Trisiä. Niissä kerrotaan, miten Tobias vaihtaa Vaatimattomasta Uskaliaaseen ja löytää samalla omat voimansa. Neljäs novelli, jonka nimi on Petturi, limittyy Outolinnun kanssa, ja siinä Tobias ja Tris tapaavat. 

Nämä jo päättyneiksi oletettujen sarjojen jatko-osat tai "spin-offit" ovat aina vähän kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on ihan mukavaa lukea lisää, mutta toisaalta tulee mieleen, että eikö kirjailija muuta keksi. Tai että onko tämä nyt pelkkää rahastusta. No, tämän kirjan esipuheen perusteella en tätä nyt täysin rahastukseksi luokittelisi, vaan vaikuttaisi siltä että tämä tarinan osa on ollut ensin olemassa. Näiden mietteiden takia kirja ehti muhia aika kauan odottamassa yöpöydän pinossa, ja epäröin kyllä aivan turhaan. Kirja osoittautui paremmaksi kuin odotin. :)

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Veronica Roth: Four 
Suomentanut Outi Järvinen
Otava, 2016 
204 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti