lauantai 23. tammikuuta 2016

Albert Sánchez Piñol: Kylmä iho

Joskus sitä tekee löytöjä. Pahaa-aavistamattomasti siistii työpaikalla kirjahyllyjä, ja sitten tarttuukin joku kirja käteen. Mikähän tämä on? Tämän kirjan kanssa kävi juuri näin. Tuli siinä luettua takakansiteksti, ja sitten piti jo kurkata aloitusta, ja sitten lukea muutama eka sivu... Sitten se kirja lähti kotiin mukaan. :)

Albert Sánchez Piñol: Kylmä iho (WSOY 2006)

Albert Sánchez Piñol oli minulle entuudestaan aivan outo kirjailija, enkä muista nähneeni koko kirjaa koskaan aiemmin (!) vaikka se on ilmestynyt kymmenisen vuotta sitten. Kansipaperin liepeessä kerrotaan, että kirja on ilmestynyt alun perin katalaanin kielellä, ja että se aloittaa trilogian. Harmitus onkin nyt suuri, kun ainakaan Oulun kirjastoista ei jatko-osia löydy, ja pikainen tarkistus kansallisbibliografiastakin löytää ainostaan tämän kyseisen kirjan. Ilmeisesti kirja ei sitten ole myynyt tarpeeksi, että suomalainen kustantaja olisi katsonut aiheelliseksi julkaista jatkotkin... TAI sitten voi olla niinkin, ettei kirjailija ole kirjoittanut jatko-osia vielä... 

Idea on yksinkertaisesti tämä: 1900-luvun alkupuolella yksinäiselle saarelle lähellä Etelämannerta tulee nuori mies Irlannista uudeksi sääaseman hoitajaksi haluten paeta menneisyyttään. Mutta missä on sääaseman edellinen hoitaja? Saarelta löytyy vain pois tolaltaan oleva majakanvartija, joka ei suostu kertomaan, mitä on tapahtunut. Selviää ainoastaan, että jokin vaara uhkaa molempia miehiä.

Vaara tosiaankin. Heti ensimmäisenä yönä käy selväksi, että saarella on muitakin. Paljon vaarallisia, väkivaltaisia olentoja, jotka näyttävän nousevan suoraan merestä. Miehet liittoutuvat vastentahtoisesti pystyäkseen puolustautumaan paremmin. Melko pian irlantilaismies saa huomata ettei majakanvartija olekaan niin omituinen kuin aluksi vaikutti - vaan vielä paljon omituisempi. Hänellä on "maskottina" / palvelijana yksi olennoista... yllättävän viehättävä, naispuolinen kylmäihoinen otus.

Enempää en paljastakaan! Lukekaa itse! :) 

Koskapa tästä kirjasta en ollut koskaan ennen kuullutkaan, tällä voi hyvin kuitata Helmet-haasteen kohdan 16. Ja koska kirja liippaa niin läheltä kauhua, osallistun sillä myös Hämärän jälkeen -haasteeseen

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 3 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Albert Sánchez Piñol: La pell freda
Suomentanut Anu Partanen 
WSOY, 2006
220 sivua

2 kommenttia:

  1. Olipas kiva lukea ajatuksiasi tästä, koska en muista törmänneeni kovin moneen joka olisi tämän lukenut. :) Kirja oli mullekin ihan yllärilemppari, osittain varmaan juuri siksi ettei osannut odottaa oikein mitään eikä takakannestakaan oikein voinut päätellä että kirja olisi sen tyylinen kuin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Siksipä se minunkin käteeni hyllystä tarttui, kun ei takakannesta saanut oikein mitään irti ja piti lähteä tietokannasta tarkistamaan että mitä tästä kirjasta oikein sanotaan. :D Joskus kannattaa kokeilla jotain ihan uutta ja erikoista!

      Poista