torstai 21. tammikuuta 2016

Rachel Joyce: Harold Fryn odottamaton toivioretki (Harold Fry #1)

Tämän kirjan valitsin luettavaksi puhtaasti kannen perusteella. Vanhanaikaisen näköinen kansi viehätti kovasti, ja kun myös takakannen esittelyteksti tuntui kiinnostavalta, niin ei muuta kuin lukemaan vaan. :) 

Rachel Joyce: Harold Fryn odottamaton toivioretki (WSOY 2014)


Kustantajan esittely
Harold Fryn kävely halki Englannin kasvaa viisaaksi vaellukseksi kohti uutta löytämisen iloa. Kaukaa näkee paremmin lähelle.

Harold Fry viettää eläkepäiviään äksyn vaimonsa Maureenin kanssa englantilaisessa pikkukylässä. Kunnes eräänä päivänä hän saa kirjeen Queenieltä, ystävältään jota ei ole tavannut 20 vuoteen ja joka tekee nyt kuolemaa. Vastauskirje kädessään ja purjehduskengät jalassaan Harold Fry ohittaa ensin yhden postilaatikon ja sitten toisen. Ja kolmannen. 
Alkaa toivioretki halki Englannin. Harold aikoo kävellä reilut tuhat kilometriä, liikuttavan valmistautumattomana, tilanteesta toiseen, kohtaamisesta kolmanteen ja kävellessään käy läpi elämänsä valintoja, erehdyksiä ja herkkiä muistoja. Matkan aikana Haroldille tapahtuu mitä merkillisimpiä asioita, ei vähiten hänen omassa sydämessään.

Omia mietteitä
Haroldin ja Maureenin suhde ei vaikuttanut kovin onnelliselta ja vakaalta kirjan alussa, enkä toisaalta ihmetellyt Haroldin lähtöpäätöstä. Myös aikuisen David-pojan kohtalo ja olinpaikka vaikutti erittäin epäselvältä, samoin hänen ja vanhempien suhde. Oletin "suuren yleisön" lailla Haroldin ja Queenien suhteesta jotain ihan muuta kuin lopuksi paljastui... niinpä yllätyin aika tavalla kun tapahtumat etenivät siihen pisteeseen että salaisuudet selvisivät. 
Tykkäsin joka tapauksessa ihan älyttömästi kirjasta ja siitä, miten henkilöiden välisiä suhteita ja niiden kehitystä kuvattiin. Ensivaikutelma voi todellakin pettää, eikä kaikki ole sitä, miltä saattaa aluksi vaikuttaa. Kirjan lukeminen oli nautinto, vaikka tunnelma kääntyikin välillä raskaammanpuoleiseksikin. Yleissävy on kuitenkin niin positiivinen ja toivoa täynnä, että kirjasta tuli mukavalle mielelle.
Kirjan viime vuonna julkaistu rinnakkaisteos Miss Queenie Hennessyn rakkauslaulu meni saman tien varaukseen. :)

Haasteet etenevät jälleen tämän kirjan myötä: maailmanvalloituksessa vuorossa on Iso-Britannia, ja Helmet-haasteesta ruksaan kohdan 41: Kirjassa lähetetään kirjeitä. Tällä kirjalla on hyvä aloittaa myös Lukuiloa 2016-haaste.

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 4 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Rachel Joyce: The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry (2012) 
Suomentanut Hilkka Pekkanen
WSOY, 2014 
327 sivua

2 kommenttia:

  1. Pidin tästä tarinasta ja Haroldin kulkemisesta. Vasta sisarteoksen luettuani tarina oli kokonainen ja entistä ihanampi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt minullakin Miss Queenie odottaa yöpöydän kirjapinossa. :)

      Poista