sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Joe Kubert: Yossel - 19. huhtikuuta 1943

Toinen maailmansota ja juutalaisvainot jaksavat aina vain kiinnostaa kammottavuudestaan huolimatta, tai ehkä juuri siksi. Siksipä tämä sarjakuva kiipesi lukulistan kärkeen välittömästi huomattuani sen kirjastomme tietokannasta. 

Joe Kubertin Yossel : 19. huhtikuuta 1943 (RW 2015) sisältää hienon ja herkän piirrosjäljen lisäksi riipaisevan tarinan siitä, miten hänelle itselleen olisi voinut tapahtua, jos hänen vanhempansa eivät olisi saaneet lupaa matkustaa Amerikkaan vuonna 1926.

 

Hänen nimensä on Yossel. Johonkin toiseen aikaan jossakin toisessa paikassa tästä 15-vuotiaasta pojasta olisi voinut tulla suuri taiteilija. Mutta natsien miehittämässä Puolassa toisen maailmansodan pyörteissä juutalainen Yossel on untermensch ja siksi vailla oikeuksia - ja tulevaisuutta. Natsien takavarikoidessa hänen kotinsa ja pakottaessa hänen perheensä muuttamaan Varsovan geton täyteen sullottuihin kerrostaloihin Yosselin taiteellisia lahjoja uhkaa kehtokuolema. Sen sijaan hänen perheensä hirvittävät kärsimykset, geton kammottavat olosuhteet ja yhä barbaarisemmaksi käyvä kohtelu inspiroivat häntä. Yossel: 19. huhtikuuta 1943 on hänen tarinansa, joka on kerrottu hänen luonnostensa avulla. Se on kiehtova tarina yhä hirvittävämmistä kauhuista kertojana taitelija, jonka sielu pakottaa hänet todistamaan tapahtumia taiteensa kautta. Tarina on myös mieltäylentävä. Se näyttää lukijalle, miten ihmiset, joilta on otettu pois kaikki, nousevat olemassaolonsa kauhusta ja nöyryytyksestä piittaamatta ihmisyytensä ja uhmansa viimeisenä osoituksena kapinaan sortajiaan vastaan, aloittaen vuoden 1943 kansannousun Varsovan getossa. (kirjan takakannesta)

Teos tuo väistämättä mieleen toisen yhtä hienon sarjakuvan, samasta aiheesta ammentavan Art Spiegelmanin Mausin, jossa tapahtumia on tosin etäännytetty hitusen korvaamalla ihmiset eläimillä. Yosselissa pääosissa ovat realistisen näköiset ihmiset, joiden kärsimyksen voi näkemisen lisäksi tuntea, niin eläviä kuvat ovat: 


Tarinaa kertoo 16-vuotias juutalaispoika Yossel, joka asuu Varsovan gheton kellareissa menetettyään perheensä. Hänen tuttavapiirinsä suunnittelee kapinaa, Yossel puolestaan selviytyy päivästä toiseen piirtämällä sarjakuvia. Hän piirtää hyvin, jopa natsien mielestä, ja ansaitsee tällä kyvyllään huvittaa sortajiaan jokapäiväisen elantonsa. Sitten ghettoon ilmestyy tappoleiriltä paennut mies, joka osoittautuu Yosselin entiseksi opettajaksi kotikylästä. Vanha rebbe kertoo, minkälaiselta kohtalolta lopulta pakeni jouduttuaan ensin selviytymään leirillä erikoisvankina, sonderkommandona:



Vastarinta ja kapinan suunnittelu ghetossa jatkuu yhä avoimemmin. Lopulta piiloutumaan käsketty vanhus ei enää kestä kokemiaan kauhuja ja ghettoa, vaan päättää mieluummin päivänsä. Tämä murtaa myös Yosselin mielen, ja hän tekee vastarintaliikkeen hyväksi jotain, mikä sinetöi hänen oman kohtalonsa. Ei aikaakaan, kun vartijat löytävät tiensä kapinoitsijoiden piilopaikkaan. Se on kaiken loppu.


Erittäin koskettava, erittäin tärkeä sarjakuva kammottavasta aiheesta. Haasteisiinkin tällä osallistun: Helmet-haasteen kohta 11 (sarjakuvakirja) ja maailmanvalloitus etenee Puolaan. 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 5 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Joe Kubert: Yossel  (2003)
Suomentanut Antti Poussa 
RW, 2015
125 sivua 

1 kommentti: