sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 3 - Minna Canth: Työmiehen vaimo


Kunnianhimoinen suunnitelmani oli saada viimeinkin luettua Dante Alighierin Jumalainen näytelmä... Hyvään vauhtiin pääsin, mutta en loppuun asti. Siksipä suunnitelma vaihtui lennosta Minna Canthin Työmiehen vaimoon (1885, näköispainos ntamo 2013)."Erittäin hyvä asia oli, että näytelmäkappale "Työmiehen vaimo" ilmestyi painettuna. Koko lukevan yhteiskunnan huomio on melkein kiihkoon asti kiinnitetty siihen niiden ristiriitaisten arvostelujen kautta, joita tästä kappaleesta on saatu lukea. Niitä lukiessaan ei se yleisö, joka ei kappaletta ole nähnyt, ole tiennyt, ketä uskoa ja ketä olla uskomatta. Nyt voipi jokainen lukea "Työmiehen vaimon" ja sitten päättää, kuka oli oikeassa." - Aamulehti 17. maaliskuuta 1885 (kirjan takakannesta)

Näytelmä on kirjoitettu aikana, jolloin mies oli kaikkea ja nainen ei mitään - noin niinkuin laillisessa mielessä, ja muutenkin. Uskon että näytelmän juoni on kaikille tuttu, vaikkei sitä olisi nähnyt tai lukenutkaan: Risto ottaa vaimokseen Johannan ja alkaa samalla hallita hänen omaisuuttaan. Vuoden kuluttua kaikki on (Johannan kannalta) huonosti: mennyttä ovat hänen mielenrauhansa, omaisuutensa, maineensa ja lopulta terveytensäkin. Siinä sivussa Risto tekee mitä sattuu huvittamaan, istuu anniskelussa ja juo, ja tuhoaa vielä entisen kihlattunsakin, Kertun, joka tosin yrittää nousta vastarintaan - tuloksetta. 

Ei onnellista loppua kaipaaville! 

Tällä kirjalla osallistun klassikkohaasteen lisäksi Lukuharjoituksia-haasteeseen, Läpi historian -haasteeseen (realismi) ja Helmet-haasteeseen (kohta 12: näytelmä). 

Mistä kirja minulle: kirjastosta 
Goodreads-tähdet: 3 tähteä 
Kirjan tietoja: 
Minna Canth: Työmiehen vaimo 
ilmestyi ja kantaesitettiin v. 1885
näköispainos ntamo, 2013
111 sivua

2 kommenttia:

  1. Hah-haa :D Jumalainen näytelmä ja Työmiehen vaimo resonoivat mainiosti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pisti huvittamaan itseäkin :D Sillä hetkellä saatavilla oleva klassikkovalikoima ei päätä huimannut, onneksi löytyi edes tämä Työmiehen vaimo...

      Poista